Hopp til innhold

Tiggeforbud splitter Stavanger-politikerne

Det er etter alt å dømme flertall blant Stavanger-politikerne for å innføre et lokalt forbud mot tigging. Men forslaget splitter de tradisjonelle samarbeidspartiene.

Tigger

Flertallet av politikerne i Stavanger ønsker et lokalt forbud mot tigging allerede denne sommeren. Forslaget splitter de tradisjonelle samarbeidspartiene.

Foto: Anette Karlsen / NTB/Scanpix

– Vi kommer ikke til å støtte et forbud, sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe fra Kristelig Folkeparti.

– Kommer det er slikt forslag i bystyret, kommer jeg til å stemme for det, sier Bjarne Kvadsheim fra Senterpartiet.

Til vanlig samarbeider de i flertallskoalisjonen i Stavanger-politikken, sammen med Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet.

Vil ha forbud nå

John Peter Hernes

Høyres gruppeleder John Peter Hernes vil ha forbud nå.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Etter at regjeringen i går fikk med seg Senterpartiet på å la kommunene innføre tiggeforbud lokalt, mens de venter på en utredning om et nasjonalt forbud, tok Høyres gruppeleder, John Peter Hernes, til orde for å forsøke å få et forbud inn i politivedtektene allerede denne sommeren.

LES OGSÅ: Stavanger kan bli først med forbud

For å få det til må han gå til opposisjonen der Fremskrittspartiet er mer enn klare til å støtte forslaget. Også Senterpartiets Bjarne Kvadsheim sier ja.

– Følger kriminalitet med tiggingen

Bjarne Kvadsheim

Bjarne Kvadsheim fra Senterpartiet vil forby tigging.

Foto: NRK Rogaland

– Det er ikke tiggingen i seg sjøl som er det største problemet for meg, men all kriminaliteten som kommer i kjølvannet av den, som lommetyverier og andre tyverier. Det vil det være bra for Stavanger å være foruten, sier han.

At et raskt, lokalt forbud bare vil gjøre at de tiggerne som alt er her, flytter seg til andre kommuner, som Haugesund og Sandnes, tror han kan være sannsynlig.

– Med de kommunene har jo muligheten til å innføre lignende forbud, sier Kvadsheim.

Sammen med Senterpartiet har Høyre og Frp flertall i formannskapet, men trenger støtte også fra Pensjonistpartiet for å få flertall i bystyret. For de tradisjonelle samarbeidspartiene Venstre og KrF får de ikke med på laget.

– Ikke stort problem

Bjørg Tysdal Moe

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe fra KrF vil ikke ha tiggeforbud.

Foto: Arild Eskeland

– Vi kom fram til et kompromiss sist dette var oppe, og det har fungert bra. Vi har også sagt at vi kan være med på restriksjoner dersom det skulle være behov, men systemet nå, der blant annet Frelsesarmeen bidrar, fungerer så bra at jeg ikke ser noe behov, sier Bjørg Tysdal Moe i KrF.

LES OGSÅ: Skal registrere tiggere

LES OGSÅ:– Kan forverre holdninger

Heller ikke Høyres John Peter Hernes mener at tigging er noe stort problem i Stavanger i dag. Men han ønsker å få et forbud inn i politivedtektene slik at politiet kan prioritere det etter behov.

– Dette er et problem som svinger fra år til år og fra sesong til sesong, derfor vil et slikt forbud være et godt hjelpemiddel å få på plass lokalt, mener Hernes

LES OGSÅ: Ikke stort problem.

LES OGSÅ: Vil ha nasjonalt forbud

Men Bjørg Tysdal Moe vil slett ikke være med på noe generelt forbud mot tigging. Hun viser blant annet til at det vil ramme både tilreisende tiggere og for eksempel rusmisbrukere.

– Det må vi ha ressurser for å håndtere. Disse er en del av bybildet, og har vært det lenge. Dessuten må vi tåle at verden kommer til oss, sier Tysdal Moe.

– Stenger porten for fattigdom

Marcella Molina fra SV tar enda sterke ord i bruk.

Marcela Molina

– Vi kan ikke forby fattigdom, mener Marcella Molina fra SV.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Stavanger hadde mottoet Open port i 2008, men nå ser det ut som om man skal lukke igjen porten. Det er ingen løsning å forby fattigdom, og det er veldig trist at Stavanger kan bli den byen som først skal fortelle folk at nei, her skal ikke vi se fattigdom, sier hun.

Molina mener at folk må hjelpes ut av fattigdom, men at det ikke gjøres ved å nekte dem å tigge.

– I stedet for å se på lokale tiltak, så sier vi at dette er ubehagelig og derfor skal vi forby det. Jeg tenker at dette handler mye om hva vi som mennesker tåler. Jeg tror at det største ubehaget er at vi blir møtt med at vi har det veldig bra, mens det finnes folk i verden som ikke har det fullt så bra som oss, sier Marcella Molina.

Kan være for kort tid

Om det er mulig å innføre et forbud mot tigging i Stavanger allerede denne sommeren, gjenstår å se.

Siste formannskapsmøte før sommeren er i morgen, torsdag, mens siste bystyre er mandag.