Hopp til innhold

Tillitsvalgt mener Statoil kutter mer enn de må

Konserntillitsvalgt i Statoil, Bjørn Asle Teige, er skuffa over at Statoil nå varsler om enda større kutt. Han deler ikke ledelsen sitt syn på nødvendigheten av kuttene.

statoil

SAFE mener kuttene skjer i altfor raskt tempo, samtidig som omfanget i kuttene er for store.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Bjørn Asle Teige

Bjørn Asle Teige er leder for oljefagforbundet SAFE i Statoil.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Vi er ikke uenige om at man av og til må se på hvordan organisasjonen er satt opp. Men dette omfanget som de legger opp til nå er vi ikke enige i, sier Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt i Statoil.

Statoil har i dag slått fast at nye 500 stillinger skal vekk innen utgangen av 2016.

Fra før har Statoil anslått at mellom 1100 og 1400 ansatte må slutte i selskapet, som en del av en løpende prosess for å minske utgifter og effektivisere virksomheten. Disse 500 oppsigelsene kommer i tillegg til det overslaget. I verste fall må oljeselskapet kutte 1900 stillinger.

Er skuffet

– Vi er naturlig nok skuffet over omfanget, og det antallet de legger opp til skal kuttes innenfor det som går på norsk sokkel og støttetjenestene på land for det samme, sier Teige.

– Har dere noen muligheter til å påvirke nedbemanningsprosessen i Statoil?

– Ikke i så stor grad som vi skulle ønske. Det er en dialog rundt disse forslagene, men mye av det vi får servert er ferdig tygget av ledelsen og innleide konsulentselskap som er med å lage planer. De har så å si bestemt seg når vi inviteres inn i dialogen, sier den konserntillitsvalgte.

Tror ringvirkningene fortsetter

Nå frykter de at ringvirkningene oljebransjen har merket den senere tiden vil fortsette, og det kan bli verre.

– Programmet som heter STEP, Statoils tekniske effektiviseringsprogram, er ennå ikke kommet på bordet med sine virkninger, så vi tror det kommer enda mer fra Statoil sin side senere i høst eller i vinter, sier Teige.

SAFE tror at varslingene om kutt kan føre til at effektiviteten på norsk sokkel går ned og risikoen går opp.

– Det er to negative faktorer vi ikke synes er bra, sier Teige.

Nedgang i oljeindustrien

Aktiviteten i olje- og gassnæringen er på vei ned. Flere oljeselskap har varslet nedbemanning. Aibel kuttet først 230 ansatte i mars, så 250 ansatte i september, og nå 230 ansatte i oktober. Aker Solutions har varslet at mellom 520 og 540 ansatte er blitt til overs siden sommeren.

Oljeserviceselskapet Subsea 7 reduserer arbeidsstokken med 100–150 mann i Norge. Statoil selger seg ned på norsk sokkel, og flere frykter masseoppsigelser offshore.