Hopp til innhold

31 pleiere mangler og 14 senger stengt på psykiatrisk i Stavanger

Ti prosent av sengeplassene ved avdeling for voksenpsykiatri i Stavanger har vært stengt siden oktober. – En presset situasjon, sier avdelingsoverlege Kjetil Hustoft.

Kjetil Hustoft

Sist uke sendte Mental Helse bekymringsmelding til fylkeslegen og Helsetilsynet om situasjonen i psykiatrien i Stavanger. Overlege kjetil Hustoft avviser at pasentbehandlingen er uforsvarlig, men peker også på store utfordringer.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

På grunn av mannskapsmangel har 14 sengeplasser i psykiatrien vært stengt i nesten fem måneder ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). 31 verne- og sykepleierstillinger er ubesatte.

– De utgjør i underkant av ti prosent av sengeplassene ved sykehuset, der de dårligste pasientene er, sier Kjetil Hustoft, overlege ved avdeling for voksenpsykiatri på SUS.

Det er litt over 100 sengeplasser til sammen ved sykehuset.

Mener suicidale skrives ut for tidlig

Sist uke sendte Mental Helse bekymringsmelding til Helsetilsynet.

Organisasjonen har fått høre om pasienter som må dele enkeltrom, sykmeldte ansatte og ansatte som sier opp i utmattelse og pårørende som har opplevd at pasienter med selvmordstanker skrives ut for tidlig.

Det siste avviser Hustoft.

– Pasienter med selvmordstanker får en forsvarlig vurdering før de eventuelt skrives ut. Befolkningen kan være sikker på at de får en god vurdering hos oss, selv om vi er i en presset situasjon, sier Hustoft.

– Må kanskje ta flere ekstravakter

Situasjonen gjør likevel at pasienter enkelte ganger blir lagt i korridoren, og ansatte må nok enkelte ganger jobbe mer enn de selv ønsker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sengeplasser ved avdeling for voksenpsykiatri ved Stavanger universitetssjukehus (SUS)

Kjetil Hustoft tegner opp seks enheter med 14 sengeplasser i hver. I tillegg finnes noen sengeplasser på en annen avdeling, slik at antallet psykiatriske sengeplasser ved SUS over litt over 100. En av disse seks enhetene – 14 senger – har vært stengt siden oktober.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– I perioder hvor vi har stor pågang av pasienter, som perioden vi er inne i nå, er det krevende for de ansatte. Flere må kanskje ta flere ekstravakter enn de hadde tenkt, sier overlegen, som presiserer at de ansatte gjør «en fantastisk jobb».

Samtidig forteller Hustoft om en aktivitet ved sykehuset som bare går oppover og oppover – selv om de har om lag samme antall ansatte og senger. En ung befolkning i Rogaland, og økt bevissthet rundt det å søke hjelp for psykiske lidelser er noe av bakgrunnen, mener overlegen.

Pasienter ved spesialavdeling for voksne, psykiatrisk divisjon

År

Innlagt dag

Innlagt kveld

Innlagt natt

Pasienter per år

2002

 

 

 

1533

2004

37.6 %

46.4 %

16.0 %

1704

2008

45.1 %

37.5 %

17,4 %

2105

2009

43.1 %

40.1 %

16,8 %

2107

2011

35.4 %

46.0 %

18,6 %

2360

2012

35.5 %

45.8 %

18,7 %

2409

Fordi psykiatrien er organisert på en litt annen måte i dag, blant annet gjennom de såkalte DPS-ene (distriktspsykiatrisk senter), krever ikke fjorårets 2500 pasienter like mye ressurser som de hadde gjort for ti år siden.

– Flere ansatte jobber i DPS-ene nå, forklarer han.

– Vi må være attraktive

Likevel har de ansatte en tøff jobb, og det haster med å rekruttere de hodene sykehuset nå trenger, mener overlegen.

Han mener høyere lønn er én mulig løsning.

– Vi må være så attraktive at flere folk vil jobbe hos oss. Både attraktive med tanke på forskning og et godt faglig nivå, men også gjennom et godt lønnsnivå, sier overlegen.