Hopp til innhold

Politiet: – Mystisk lapp ble skrevet av samboer

Det har vært mange spørsmål knyttet til den mye omtalte lappen som ble funnet i Tinas leilighet. Nå slår politiet tilbake mot det de mener er feilinformasjon fra pressen i Tina-saken.

Tina Jørgensen som tenåring

Tina Jørgensen flyttet i egen leilighet i Stavanger noen måneder før hun ble funnet drept.

Foto: Privat

I flere oppslag har VG omtalt en lapp som ifølge avisa er en del av politiets etterforskning av Tina Jørgensen-saken. Ifølge avisa skal politiet allerede for 15 år siden ha funnet en lapp med navn og telefonnummer til en av mennene som nå er drapssiktet.

Avisa skriver videre at 36-åringen på lappen aldri ble sjekket opp eller kontaktet.

Nå svarer politiet på opplysninger som kommer fram i artiklene. I en oppfølgingssak omtaler VGs kilder politiets arbeid som «utrolig inkompetent», med mangel på erfaring og motivasjon:

– Vanligvis ønsker ikke politiet å kommentere hvilke beslag vi har gjort og hvilke bevis vi legger til grunn i saker. Men når det gjelder denne lappen føler vi det er på tide med en oppklaring, da det som har kommet frem er direkte feilinformasjon, heter det i en pressemelding fra politiet.

Samboer skrev lappen

Politiet sier nå at man har visst om lappen, som også har blitt omtalt av NRK, siden 2000. Ifølge VG lå lappen framme, lett tilgjengelig, og avisa skriver at drapsetterforskerne mener det var kontakt mellom Jørgensen og den ene siktede relativt kort tid før drapet. Dette avviser Dahl:

– Det var ikke Tina som skrev den, men hennes samboer. Lappen ble skrevet etter at hun forsvant og inneholder en rekke navn. Samboeren skrev ned disse navnene i letefasen, da han ønsket å ta kontakt med en rekke mennesker for å finne ut hvor hun kunne være, sier etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl.

Tina Jørgensens samboer var siktet for drapet fram til 2002, da saken ble henlagt av Riksadvokaten. Atle Helljesen, som nå har bedt om å bli oppnevnt som mannens bistandsadvokat, har flere ganger hudfletter politiet for det han mener var ensidig etterforskning.

 Bjørn Kåre Dahl

Bjørn Kåre Dahl er etterforskningsleder i Tina Jørgensen-saken.

Foto: NRK

– Har vært en vanskelig sak for politiet

Politiet mener det er alvorlige anklager som kommer fram i dagens artikkel i avisa, der det påstås at politiet ikke har vært motiverte til å oppklare drapssaken.

– Tina-saken har vært vanskelig, men jeg kan forsikre om at vi hele tiden har jobbet med ett motiv og det er å løse saken. Og vi har hele tiden jobbet på den måten som vi mener er mest hensiktsmessig for å komme fram til et svar, sier etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl.

– Det at enkelte mener at politiet er uerfarne og inkompetente, dét får være deres mening, heter det i pressemeldingen fra politiet.

Visste om somrene på Sørlandet

Politiet opplyser om at de hele tiden har vært klar over at Tina hadde tilbrakt sommerferier i Lyngdal.

– Det gav likevel ikke grunnlag for å rette mistanken dit. Vi hadde ingen konkrete opplysninger om at personer fra dette miljøet hadde vært i Stavanger på det tidspunktet Tina forsvant, sier Bjørn Kåre Dahl.

– Vi hadde heller ingen opplysninger som tydet på at Tina skulle ha vært i konflikt med noen i Lyngdal, legger han til.

– Ikke en del av etterforskningen

NRK har tidligere fortalt at politiet allerede i en tidlig fase etter drapet i 2000 kontaktet søsteren til en av de drapssiktede. Politiet har, etter det NRK erfarer, opplysninger om at også denne kvinnen kan ha hatt en rolle i drapet.

Likevel la politiet vekk det som trolig var det første Lyngdal-sporet. På spørsmål om hvor nærme politiet var de siktede i 2000, sa Dahl følgende til NRK mandag:

– Det er vanskelig å svare på. Det vi kan si er at de sikta i dag var ikke en del av etterforskningen den gang. Vi hadde avhør i Lyngdal, men det brakte oss ikke videre i saken.

Tina Jørgensen

Politiets teori er at Tina Jørgensen ble drept under bybrua i Stavanger.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix