Hopp til innhold

Politiet vegrer seg for å skrive ut skyhøye bøter

To ganger på litt over ett år har bøtene for mobilbruk i bil økt. Nå er boten så høy at til og med politiet synes det gjør vondt å skrive den ut.

Aleksander Naley

Politibetjent Aleksander Naley i Sør-Vest politidistrikt møter mange som synes den nye boten på 7450 kroner for mobilbruk i bil er fryktelig høy. Han er ikke uenig.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi har en jobb å gjøre, men vi kjenner litt på det. Det svir litt mer enn det gjorde før, for det er fryktelig mye penger, sier politibetjent Aleksander Naley i Sør-Vest politidistrikt.

All bruk av håndholdt mobiltelefon mens du kjører bil er forbudt. Lenge var boten for dette på 1700 kroner. 1. januar 2021 økte den til 5000 kroner.

Og fra 1. mars risikerer du nå 7450 kroner i bot hvis du blir tatt. I tillegg får du tre prikker på førerkortet.

– Det er klart det er dyrt. Det gjør mer vondt å gi ut boten nå enn det gjorde før. Men den er justert opp fordi det ikke virket godt nok med forrige økning, sier politibetjent Andreas Kverneland i Sør-Vest politidistrikt.

Mandag formiddag er Naley og Kverneland på plass ved Løkkeveien i Stavanger for å kontrollere mobilbruk blant dem som kommer kjørende forbi.

Her er fartsgrensen på 40 kilometer i timen, og strekningen er full av gangfelt, lyskryss og busstopp. Med andre ord: Som sjåfør bør du holde øynene på veien.

Men i løpet av kort tid blir flere hanket inn av politiet.

Skriver tekstmelding under bilkjøring

Ifølge politiets statistikk er det færre som har blitt bøtelagt for mobilbruk i bil etter den store økningen 1. mars.

Foto: Aud Darrud / NRK

Får en del kjeft

Og de som blir tatt, reagerer på forskjellig vis.

– Det er litt blanda drops. Vi får en del kjeft når vi står her, og får høre at vi kunne brukt tida på noe annet. Men jeg tror de fleste forstår. Du er ikke interessert i at den i bilen som kommer mot deg sitter i telefonen og ikke følger med på veien. Så enkelt er det bare, sier Naley.

Han er klar på at trafikksikkerheten kommer først.

– Det er fryktelig farlig å sitte her med blikket en annen vei. Hvis du tar opp telefonen mens du kjører bil, så har du tatt et bevisst valg. Da må du ta konsekvensen.

Ryggen til politi Aleksander Naley

Politiet hanket inn flere som fikk bot for bruk av mobil i bilen mandag formiddag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Også Kverneland opplever at jobben de gjør er viktig.

– Statistikk viser at uaktsomhet i trafikken er grunnen til at det ender med kollisjoner eller ulykker. Det må folk ta til seg og legge vekk mobilen. De må ikke falle for fristelsen, sier han.

Foreløpig ser det imidlertid ut til å fungere. Antall bøter for mobilbruk mellom 9. og 21. mars har gått ned fra 751 i fjor til 492 i år, viser tall fra Politidirektoratet.

Tar det hele med fatning

Mobilbruk i bil er nå likestilt med å kjøre på rødt lys og bryte vikeplikten. Det er dermed noe av det mest alvorlige du kan gjøre når det gjelder forelegg.

Men enkelte tar boten med fatning, og til og med godt humør.

– En må jo lære en gang. En må venne seg av med at «skal bare», sier Thomas, som ikke vil ha etternavnet sitt på trykk.

Han snakket ikke i telefonen, men kikket på et kart han hadde oppe. Men også det gir bot og prikker i førerkortet.

– Det går på trafikksikkerheten. Nå må jeg bare lære, sier Thomas.