Hopp til innhold

Planlegger milliard-investering på Karmøy

Husøy i Karmøy kommune er en av tre tomtealternativer når det norsk-amerikanske selskapet Calysta vil bygge en proteinfabrikk. Investeringen er på 1,4 milliarder kroner og kan gi mellom 80 og 100 nye arbeidsplasser.

Husøy

Husøy i Karmøy kommune er en av tre tomtealternativer når det det norsk-amerikanske selskapet Calysta vil bygge en proteinfabrikk.

Mellom 70 og 80 personer hadde møtt opp da Calysta og Karmøy Næringsråd inviterte til informasjonsmøte i kveld. Proteinet som skal produseres kan erstatte fiskemel i fiskefôr og kan gjøre oppdrettsnæringen mer bærekraftig og miljøvennlig. Gruppeleder i for Høyre i Karmøy kommunestyre, Ole Henrik Nesheim, applauderer planene.

Karmøybilde1

Ole Henrik Nesheim mener proteinfabrikken gode nyheter for Karmøy.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Dette er midt i kjernen av det vi skal leve av i framtiden, sier Nesheim.

Skeptisk

Men ikke alle var like positive som Nesheim. En snau kilometer fra Husøy ligger boligfeltet Veldetun. De har i 20 år slitt med lukt fra Husøy og frykter at nyetableringen vil forverre situasjonen.

Karmøybilde3

Morten Roth Stranden er en av flere skeptiske naboer.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Planene er i utgangspunktet flotte, men så lenge utbyggerne ikke kan garantere at anlegget er luktfritt, så er det mange naboer på Veldetun som er skeptiske, sier Morten Roth Stranden. Han bor på Veldetun og tok ordet flere ganger under informasjonsmøtet.

Ingen garantier

Representantene fra Calysta kunne på møtet ikke garantere et 100 prosent luktfritt anlegg på Husøy.

Karmøybilde2

IRIS Forskningsinvest AS er største eier i Calysta. Adm.dir. Torkell Gjerstad sitter i styret i Calysta.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

IRIS Forskningsinvest AS er største eier i Calysta, og administrerende direktør Torkell Gjerstad har stor forståelse for beboernes skepsis.

– Jeg er ganske sikker på at dette anlegget ikke blir bygget hvis vi ikke finner forsvarlige løsninger på luktutfordringene, sier Gjerstad.

Konkurranse fra Skottland og USA

Karmøy er nå i finalerunden for å få anlegget. de to andre alternativene er Mobile i Alabama, USA og Teesside i Skottland. Alle stedene har fordeler og ulemper, og prosjektøkonomien er foreløpig dårligst på Karmøy. Men marginene er små.

– Alle kundene er i Norge, vi har tilgang på naturgass gjennom lavtrykksledning og elektrisiteten i rimelig. Nå er vi i dialog med Enova og Innovasjon Norge for å få garantier og støtte, sier Gjerstad.

I England er selskapet lovet 14 millioner engelske pund i ulike støtteordninger, mens gassprisen i USA taler til Mobiles fordel. En avgjørelse er ventet i løpet av året.

– Calysta kan være sikre på at vi som lokalpolitikere vil gjøre det vi kan for å få anlegget til Karmøy, under forutsetning av at luktproblemene blir løst, sier Nesheim.