Hopp til innhold

Overlege avdramatiserer svineinfluensa

– Ikke farligere enn andre typer influensa, sier smittevernoverlege i Stavanger, Jon Sundal.

Jon Sundal

Smittevernoverlege Jon Sundal forventer en ny influensatopp i regionen i februar/mars.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Så langt denne sesongen har det vært flere pasienter innlagt med svineinfluensa enn vanlig influensa ved Stavanger universitetssjukehus. 43 pasienter har vært innlagt med svineinfluensa så langt i sesongen.

– Ingen av dem har vært alvorlig syke. De har hatt symptomer som ved en vanlig influensa, sier smittevernoverlegen ved SUS.

Svineinfluensaen, type A (H1N1), har kommet årlig de siste årene. Sykdommen gir feber med hoste, sår hals og kroppsverk. Da pandemien herjet i 2009, var det flere personer som omkom av svineinfluensa.

Stavanger universitetssjukehus

43 pasienter har i løpet av vintersesongen vært innlagt med påvist svineinfluensa ved Stavanger universitetssjukehus.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– På den tid var det et helt nytt virus som ingen unge hadde antistoffer mot. Det var yngre personer som ble alvorlig syke den gang, sier smittevernoverlegen.

Mange frykter svineinfluensa

Etter utbruddet for syv år siden er det mange som frykter å bli smitta av nettopp denne type influensa.

– Ved ordet svineinfluensa reagerer de fleste med at «dette er farlig». Det jobber vi med å avkrefte. Svineinfluensaen er nokså lik den vanlige influensaen, sier Sundal.

Seks personer er nå lagt på isolat ved Ålesund sjukehus, fire av dem har fått bekrefta at de er smitta av svineinfluensa.

– Dette blir blåst opp i media, noe som i utgangspunktet ikke er nødvendig. At flere får viruset kan være starten på et utbrudd, men alvorlighetsgraden av sykdommen er ikke større enn ved vanlig influensa, sier han.

Influensavaksine

Sundal mener blant andre gravide og personer over 65 år bør vaksinere seg mot influensa.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Forventer ny topp i februar

Det har allerede vært en topp i influensasesongen i Stavanger-området. De siste par ukene har det vært færre innlagte med influensa, men smittevernoverlegen tror det kommer en ny topp.

– Vi får som regel først en topp som varer noen uker. Deretter går det ned en liten stund, før influensaen kommer for fullt igjen utover februar og mars, sier Sundal.

Mange personer er siden pandemien i 2009 blitt immune mot viruset, men smittevernoverlegen påpeker at det er risikogrupper i befolkningen.

– Dette er personer som kan bli sykere enn vanlig, og som derfor må vaksinere seg, opplyser Sundal.

Dette gjelder:

  • Personer over 65 år.
  • Beboere på sykehjem.
  • Personer med lungesykdommer.
  • Diabetikere
  • Personer med nedsatt immunforsvar.
  • Nyresviktpasienter
  • Gravide (særlig i andre og tredje trimester)