Hopp til innhold

– Konfliktråd og oppfølging berget meg

En ung jente fra Sandnes gikk fra å være rusmisbruker til å satse på fysisk aktivitet etter at hun ble straffet med ungdomsoppfølging av konfliktrådet som 17-åring.

Jente

Den unge jenta fra Sandnes gikk fra å være rusmisbruker til å satse på fysisk aktivitet etter at hun ble straffet med ungdomsoppfølging av konfliktrådet som 17-åring

Foto: Julie Renee Buene / NRK

– Dette er lykke. Med rus produserer kroppen enda mer endorfiner, men til slutt stanser den produksjonen. Når du går på trening, så forsvinner den aldri.

Den 19 år gamle Sandes-jenta går bortover stien med et stort smil. For bare et par år siden handlet livet om å ruse seg på harde narkotiske stoffer. Nå har hun erstattet det med fysisk aktivitet.

Les også: Unge lovbrytere dømt til ny straffeordning

Les også: Ungdomskriminelle må møte ofrene

Jenta vil være anonym, og vi kaller henne Sofie. Som 17-åring ble hun straffet med konfliktråd og ungdomsoppfølging. Oppfølging som alternativ straff til fengsel eller bot for ungdom mellom 15 og 18 år var da et prøveprosjekt.

Hun er glad for at hun fikk muligheten til å møte i konfliktrådet.

– Det å ha en så streng struktur og oppfølging. Det er det som hjelper, i alle fall når en ungdom ikke får nok omsorg der en skal få det, sier Sofie.

Tøff barndom

Sofie hadde en tøff barndom der barnevernet var mye involvert, og hun ble skilt fra sine småsøsken. På ungdomsskolen begynte hun å ruse seg, og det ble etter hvert harde narkotiske stoffer.

Hun ble innlagt på to forskjellige institusjoner, men klarte alltid å finne en vei tilbake til rusen. Den siste gangen hun ble tatt av politiet fikk hun tilbud om konfliktrådet.

Les også: Fra i dag kan 15-åringer få ungdomsstraff

– De begynte å snakke med meg. Jeg tok urinprøve en gang i uken, slik at de forsto at jeg var ren. For det meste var jeg ren, men det var fordi det klikket i hodet mitt. De fortalte meg at hvis jeg fortsetter med dette, så kan jeg tape alt. Utdanning, livet mitt, familien min. Jeg takker konfliktrådet veldig mye for at de hjalp meg, sier hun.

Elizabeth Owe

Ungdomskoordinator i konfliktrådet Sør-Rogaland Elizabeth Owe var Sofies nærmeste kontakt i oppfølgingstiden.

Foto: Julie Renee Buene / NRK

– Alle kan få hjelp

Ungdomskoordinator i konfliktrådet Sør-Rogaland Elizabeth Owe var Sofies nærmeste kontakt i oppfølgingstiden.

– Denne jenta gikk fra gaten til faktisk å ta tak i livet sitt, sier Owe.

Hun mener oppfølgingsstraff virket for Sofie fordi hun hadde lyst på en endring i livet sitt.

– Hun var motivert og hun var klar til å endre. Hun hadde det ikke godt der hun var. Vi klarte å holde på henne og gjøre de endringene som var nødvendig.

Les også: Stadig flere på ruskontrakt i Tromsø

Nå har Sofie det godt, og har ingen problemer med å holde seg unna rusen. Hun har fått seg jobb og går på skole for å skaffe seg en utdanning der hun kan hjelpe andre.

– Jeg vet hvordan jeg skal oppføre meg mot mine unger en dag. Jeg vet hva jeg skal gjøre hvis jeg for eksempel ser en ungdom som trenger hjelp. Jeg vet hva min utdanning skal bli, og hvor galt ting kan gå, men jeg vet og at alle kan få hjelp, sier hun.