Hopp til innhold

Vil arbeide mindre for å redde jobber

67 ansatte i Odfjell Drilling har sagt ja til å gå ned til 80 prosentstilling for å berge jobbene sine.

Odfjell drilling i Stavanger

Odfjell Drilling har kontorer i Bergen, Tananger og Straume utenfor Bergen. Her fra kontoret på Tananger utenfor Stavanger.

Foto: Google Maps

– Det er veldig bra at vi på denne måten unngår oppsigelser, sier Tor-Bjarte Jakobsen, klubbleder i Odfjell Drilling, til NRK.

Også oljeserviceselskapet Odfjell Drilling merker nedgangstidene i Nordsjøen, men i stedet for å gå direkte til oppsigelser, fikk 120 ansatte i datterselskapet Odfjell Well Services i september tilbud om å gå ned i 80 prosentstilling. 67 har takket ja til tilbudet, og det er tilstrekkelig for å unngå oppsigelser, skal vi tro pressetalsmann Gisle Johanson.

– Det betyr at vi nå har konkurransedyktige kostnader gitt dagens markedssituasjon, sier han.

Sparer 20 årsverk

Fredag ble det kjent at riggselskapet COSL hadde gjort et lignende framstøt. Der går nå 750 ansatte ned i lønn for å berge 100 jobber.

Når det gjelder Odfjell Drilling, sparer selskapet 20 årsverk på manøveren.

– Dette viser at vi har en gjeng med veldig motiverte og lojale arbeidstakere som ønsker å fortsette i selskapet vårt. Det er noe vi setter stor pris på! sier Johanson.

Det er de såkalte casingoperatørenes stillinger som har vært truet, og så som nå har fått tilbudet. Casingoperatørene jobber offshore, hvor de sørger for at borehullet ikke raser sammen.

Tror 2015 blir tøft

I første omgang varer avtalen i ett år – deretter går de ansatte automatisk opp igjen til 100 prosent stillinger, men dette er ikke veldig sannsynlig, gitt framtidsutsiktene i oljebransjen.

– 2015 vil bli et tøft år for hele næringen. Jeg kan ikke se noe i 2015 som gjør at aktiviteten kommer til å gå opp, sier klubbleder Jakobsen.

Men ikke alle har fått tilbud om 80 prosentstilling. Odfjell Drilling har i år sagt opp 100 ingeniører. Her hadde en løsning med å gå ned i stilling vært vanskeligere, ifølge Johanson.

– Når det gjelder ingeniørene, så er det vanskeligere å fordele oppgavene på flere. Casingoperatørene går i turnus, sånn at vi kan sette sammen turnusen på en rekke måter, sier han.

Fornøyd klubbleder

Klubbleder Jakobsen understreker at tilbudet var frivillig.

– Fagforeningen ville aldri gått med på dette hvis det ikke var frivillig. Noen følte helt sikkert et press til å si ja, men vi er fornøyde med resultatet. Det har vært utelukkende positive tilbakemeldinger fra ansatte i klubben, sier Jakobsen, som legger til at det for flere nok vil svi økonomisk å gå ned i stilling.

– De ansatte viser solidaritet her. Vi snakker om folk med familier, sier han.