Hopp til innhold

– Filmen har slått ned som en bombe i Indonesia

Stavanger-selskapet Piraya ble torsdag Oscar-nominert som medprodusent av filmen «The Act of killing». Produsentene mener filmen har betydd mye for oppmerksomheten rundt folkemordet i Indonesia på 60-tallet.

The Act of Killing er Oscar-nominert

– Dette er veldig stort. Jeg vet ikke hvor mye det betyr for oss, men for filmen betyr det veldig mye. Det er veldig viktig å ha en pris, eller nominering som dette, i ryggen for å legge press på indonesiske myndigheter.

Det sier Torstein Grude i Piraya. Han er produsent for «The Act of Killing».

Den kritikerroste filmen handler om folkemordet på kommunister i Indonesia på 60-tallet.

Dette er årets Oscar-nominasjoner

– Myndighetene har etter at filmen kom ut forsøkt å dysse ned, eller unngå, tematikken, men en så stor og viktig pris som dette, gjør at det er veldig vanskelig for dem ikke å gripe fatt i problematikken, sier Grude.

Mye av etterarbeidet med den amerikansk-britiske regissøren Joshua Oppenheimers film har foregått hos Piraya.

Torstein Grude

Torstein Grude i Piraya er produsent for The Act of Killing. Han jublet da han finn nyheten om Oscar-nominasjonen torsdag.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– En hel del andre priser er enda viktigere

– Filmen har åpnet manges øyne for dokumentarfilm. Det er helt tydelig. Det får vi tilbakemelding om hele tiden. Folk har ikke sett for seg at en kan gjøre denne typen ting innenfor dokumentar, mener Grude.

Oscar-nomisjonen får likevel ikke produsenten til å «ta helt av».

– Oscar er en stor feiring av underholdningsindustrien, fiksjonen først og fremst. Det er en hel andre priser som er spesielt rettet mot dokumentar som er enda viktigere, og de har vi allerede vunnet med filmen. Uansett er det stort. Det er den mest kjente prisen i verden, sier produsenten.

Oscar-nominasjonen vil gi filmen enda større distribusjon. «The Act of Killing» går allerede på kino i 26 land. Den har vunnet mer enn 50 priser.

Delvis norskfinansiert

I «The Act of Killing» får en av gjerningsmennene bak det indonesiske folkemordet selv komme til orde. Han beskriver det han gjorde med stolthet og entusiasme, men har i etterkant av filmen tatt et oppgjør med sin egen rolle.

The act of killing

Mye av etterarbeidet med The Act of Killing har foregått hos Piraya i Stavanger.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Av filmens budsjett på noe over 10 millioner kroner, kommer litt under 20 prosent fra Norge.

Tidligere er «The Act of Killing» blant annet kåret til beste dokumentarfilm av amerikanske National Society of Film Critics

– Før og etter «The Act of Killing»

– Filmen kommer på TV stort sett over hele verden og vi har trykket opp ti tusenvis av DVD-er som vi sprer rundt i Indonesia, så den blir sett av det indonesiske folket rundt omkring i landsbyene, forteller produsenten.

Filmen har betydd mye for den offentlige oppmerksomheten rundt folkemordet på 60-tallet.

– I Indonesia snakker de nå om tiden før «The Act of Killing», og tiden etter. Tidligere var det helt umulig å snakke om folkemordet som ble begått på 60-tallet. Det var forbundet med stor livsfare for journalister og andre, sier Grude.

The Act of Killing

Produsentene mener The Act of Killing har betydd mye for oppmerksomheten rundt folkemordet i Indonesia på 60-tallet.

Gjennom DVD-ene som er spredt, har filmen blitt kjent i befolkningen.

– Journalister tør nå å snakke om det og skrive om det. Den største avisen i Indonesia kom etter hvert med en spesialutgave som omhandler folkemordet, og som ser det fra ofrenes ståsted, forteller Grude.

Produsenten av «The Act of Killing» mener at filmen har fått viktige ting til å skje i Indonesia.

– Filmen har allerede slått ned som en bombe i Indonesia. Prosessen med å granske folkemordet og stille de skyldige til ansvar er virkelig igangsatt, sier Grude.