– Pussig nok er de negative til ting som har vært frossent, og tint, sier Reidar Wik.
Han har jobba med kjøtt på det store handelslaget i Stavanger siden 1981. Så langt det har vært mulig, har de alltid tilbudt kundene ferskt lam, for det er det kundene helst vil ha.
Men det er helt andre produkter som bidrar til at fryselageret tømmes:
Norgesgruppen opplyser til NRK at de vil selge 1000 tonn mer lam enn planlagt i år – en økning på 15 prosent. I Meny-, Kiwi-, Joker- og Spar-butikkene vil du selvfølgelig finne lam i frysedisken, men også lammekjøttdeig, lammeburger og marinerte grillprodukter fra tint vare. Også Rema 1000 har planer om lignende produkter
Tilgjengelighet = mer salg
Coop melder om 35 prosent økning i lammekjøttsalget i fjor, og vil som de andre kjedene tilby lammeprodukter fra tint vare, spesielt når grillsesongen nærmer seg.
- LES OGSÅ: Slik tar du vare på kjøttrestene
– Det er liten tvil om at tilgjengeligheten har ført til vår store suksess med salg av lammeprodukter gjennom større deler av året, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen.
Nortura-direktør Jakob Simonhjell er glad for at lammelageret har minska, og synes ikke det er noen grunn til å se ned på lammet fra Norturas store fryser.
– Utfordringa er å holde farten i dette framover. Kvalitetsmessig får du en tipp topp vare, sjøl om du kjøper en tint lammesteik til påske, sier han.
Kan miste noe saftighet
Nortura og kjedenes økte salg av fryselam gir ingen grunn til skepsis for Rune Rødbotten. Ifølge forskeren hos Nofima gir både hurtig innfrysing og riktig emballasje gode forutsetning for at kjøtt skal holde seg lenge – og godt.
- LES OGSÅ: Fryseboksens historie
Saftigheten er det eneste som kan tape seg litt.
– I fryseprosessen fryser vannet inne i muskelcellene, og noen av cellene sprekker når de utvider seg. Når kjøttet tines opp, siver noe av dette vannet, altså kjøttkraft, ut, forklarer han, men legger til:
– Jeg ser ingen grunn til å være tvilende til lammekjøttet, sjøl om det har vært frossent. Jeg tror at mesteparten av kjøttet som selges nå, er helt prima vare, mener han.
Må merke all opptint vare
Ifølge regler fra Mattilsynet skal kjøtt som har vært fryst, merkes. Det påbudet følger Reidar Wik i kjøttdisken i Stavanger.
– Frossen vare er ikke nødvendigvis noen dårligere vare enn den ferske. Men vi må merke det, slik at kundene får vite om det, sier han.
- LES OGSÅ: Så lenge varer maten i fryseren
Wik innrømmer sjøl at han er en stor lammekjøtttilhenger.
– Jeg bruker mye både lammekoteletter og -filet, med fløtegratinerte poteter, rødvinssaus og rosenkål. Et festmåltid, sier han.