Hopp til innhold

Millionregning lyser mot Sandnes og Norge

Sandnes kommune skal bytte ut over 5500 gatelys de neste tre årene. Regninga blir stor for kommunen – på landsbasis blir den enorm.

Vinternatt i Sandnes

DYR AFFÆRE: Å lyse opp omkring 70.000 innbyggere koster Sandnes kommune 12,5 millioner kroner årlig. Nå må kommunen investere i helt nye LED-gatelys – og regninga blir stor.

Foto: Helge Andersen

I 2014 var det minst 120.000 kvikksølvdamplamper i Norge, ifølge Teknisk Ukeblad. Disse lampene har eksistert i nesten 70 år, har vært rimelige i innkjøp, i tillegg til å ha lang levetid. Men de inneholder altså kvikksølv, et svært miljøfarlig stoff.

Et EU-direktiv stoppa i fjor all produksjon av kvikksølvlamper, i hele Europa.

Statens vegvesen har ikke oversikt over hvor mange lyktestolper det finnes i Norge, men de har en tommelfingerregel som sier at det finnes én lyktestolpe hver 40. meter her til lands.

Martin Holmberg

ADVARER MOT VENTING: Martin Holmberg, lysdesigner og fagekspert på gatebelysning i COWI, maner norske kommuner til å bytte ut kvikksølvlamper.

Foto: Halvor Gudim

– Å erstatte kvikksølvlamper i Norge, pluss selve armaturene, vil koste norske kommuner mellom 300 og 400 millioner kroner i årene som kommer, sier fagekspert Martin Holmberg i COWI.

– EU sier ikke at lampene nå er ulovlige, men at når de dør, er det ikke lov å kjøpe nye av samme type, sier han.

Dyr ekstraregning

Sandnes kommune i Rogaland er Norges raskest voksende, ifølge SSB, og sliter fra før økonomisk. Gatelysregninga har her blitt regna ut for årene 2016-2019, av strømleverandør Lyse Energi.

Ved utbygginger av bolig- og næringsområder overtar kommunen gatelys, slik at antall punkt kommunen har ansvar for øker hvert år. Å skifte til moderne, energibesparende gatelys blir dermed billig på sikt – men samtidig også dyrt akkurat når det gjøres.

Foreløpig har Lyse anslått at det vil koste 26 millioner kroner å investere i LED-lamper i Sandnes, i tillegg til den årlige drift- og vedlikeholdssummen for gatelysnettet. Den er på 12,5 millioner kroner.

– Sandnes bygga ut store deler av gatelysnettet i en periode hvor disse damplampene dominerte markedet. Dermed har en stor del av våre gatelys kvikksølvpærer – omtrent 5500 av 17.000, sier teknisk kommunaldirektør i Sandnes kommune, Per Hanasand.

– Utskiftinga vil gi en miljøgevinst, samt redusere kommunes energi- og driftskostnader, da levetiden på LED-pæren er på 25 år. De kan dimmes, og vi får bort miljøfarlige stoffer. Men vi er litt seint ute, sier Hanasand.

Saken om gatelysnettet skal opp i Utvalg for tekniske saker i Sandnes kommune 16. mars.

Andre kan også få regning

Men det stopper ikke hos kommunene. Martin Holmberg tror det er flere som kan komme til å få store utlegg etter hvert som kvikksølvlampene dør ut.

– Dette er noe som for eksempel borettslag ikke er særlig klare over. Det er viktig at borettslagene, og andre som benytter seg av utelys, ikke sitter på gjerdet. Utviklinga går én vei, og LED-lamper er noe alle bør investere i, sier Holmberg.

Thor Eek, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), sier at dette er det første han hører om saken.