Hopp til innhold

Fire av ti rusmistenkte bilister er påvirket av amfetamin

Mange tror at de blir bedre bilførere i amfetaminrus. – Tvert imot, ulykkesrisikoen øker kraftig, sier overlege ved Folkehelseinstituttet.

Promillekontroll

I Rogaland og Hordaland viser rundt halvparten av blodprøvene fra rusmistenkte bilførere at de er påvirket av amfetamin.

Foto: NRK

– Amfetaminrus medfører økt risikovillighet og sjansetaking. Det kan oppstå forvirring, bevissthets og tankeforstyrrelser av ganske alvorlig karakter. Sansebedrag og sanseforvrengninger, og av og til hallusinasjoner og psykoselignende reaksjoner. Det sier seg selv at det ikke er ønskelig at man kombinerer dette med bilkjøring.

Knut Hjelmeland

Knut Hjelmeland, som er overlege i Folkehelseinstituttet, sier at av de bilførerne som politiet stanser, mistenkt for påvirket kjøring, har 39 prosent amfetamin og/eller metamfetamin i blodet,

Foto: Privat

Det sier Knut Hjelmeland, som er overlege i Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttets egne statistikker viser tydelig at det er et kraftig økende problem at stadig flere bilførere velger å sette seg bak rattet i en slik tilstand som overlegen beskriver.

Fire av ti rusede bilister har brukt amfetamin

– Vi ser at av de bilførerne som politiet stanser, mistenkt for påvirket kjøring, har 39 prosent amfetamin og/eller metamfetamin i blodet, opplyser Hjelmeland til NRK.

Tallet på bilførere som kjører i amfetaminrus øker kraftig. I 2013 var det godt over 3000 blodprøver som viste påvirkning av enten amfetamin eller metamfetamin.

Kjøring i amfetaminrus skjer enda oftere på Vestlandet. I Rogaland og Hordaland viser rundt halvparten av blodprøvene fra rusbilister påvirkning av disse stoffene.

I Rogaland ble det i fjor tatt 440 bilister som var påvirket av amfetamin, året før var tallet 378.

De vanligste rusmidlene påvist i blodprøver av bilførere i 2013:

Rusmiddel

Antall positive prøver 

Prosentandel

Alkohol

4828

56

Amfetamin/Metamfetamin

3252

39

THC (Cannabis)

1897

35

Rivotril

1895

35

Valium, Vival, Stesolid

1061

20

Mens antallet bilister som tatt med påvirkning av hasj, beroligende medikamenter og sovetabletter er forholdsvis stabilt fra år til år, øker andelen sjåfører som har brukt amfetamin kraftig.

UP venter på nytt «narkometer»

– Vi vet at dette er et stort problem, og det vil være et at av våre hovedfokus i tiden fremover.

Det sier Øystein Krogstad, som er leder for Utrykningspolitiet i Rogaland og Agder.

UP møter narkopåvirkede bilister svært ofte. Mange av dem blir tatt, men det kunne vært langt flere.

– Vi venter på utviklingen av et nytt apparat som måler amfetamin og annen narkorus. Når vi får det, vil vi kunne avdekke flere hundre prosent flere ruskjørere, sier Krogstad til NRK.

Øystein Krogstad

UP-sjef i Agder og Rogaland Øystein Krogstad venter på det nye apparatet som skal gjøre det mulig for politiet å avsløre folk som kjører i narkorus.

Foto: Ludvigsen, Benedicte Goa / NRK

Han forteller at UP ved mistanke om narkorus ser etter fysiske tegn hos bilføreren.

– Når vi gjør dette, og velger å gå videre med blodprøve, har vi en treffprosent på hundre. Det betyr at vi egentlig kunne avslørt mange flere, mener Krogstad.

Mange tror de blir bedre sjåfører

Det er ganske mange som tror at de blir bedre sjåfører om de bruker LITT amfetamin.

– Det stemmer at mange tror dette. Man vet jo at amfetamin er ganske mye brukt blant annet i det amerikanske forsvaret. Det blir brukt av piloter som har lange tokt. Men da er det brukt vesentlig mindre doser, sier Hjelmeland.

De amerikanske pilotene bruker gjerne fem til milligram amfetamin.

– De konsentrasjonene vi finner i blodprøver av bilførere er vanligvis mye høyere enn det. En rusdose tilsvarer ofte rundt 50 milligram, eller enda høyere, sier Hjelmeland.

– Betydelig økt risiko for å havne i en trafikkulykke

Overlegen mener det ikke er noen tvil om at sannsynligheten for å havne i eller forårsake en trafikkulykke øker betydelig om du er i amfetaminrus.

Promillekjøring Karmøy

Forskning viser at det er betydelig økt risiko for å havne i en trafikkulykke om man er påvirket av amfetamin.

Foto: Kristian Eidesvik

– Det er gjort mange nasjonale og internasjonale undersøkelser rundt dette. Man ser om man har større tilbøyelighet til å være involvert i en trafikkulykke om man har amfetamin i blodet. Da ser vi at det er betydelig økt risiko for å havne i en trafikkulykke om man er påvirket av amfetamin, sier Hjelmeland.

Folkehelseinstituttet tror ikke at det er medisinsk bruk av amfetamin som fører til at stadig flere kjører bil i amfetaminrus.

– Det er jo noen som får amfetamin i medisinsk behandling. Hvis man har sovesyke eller ADHD, men det er en liten andel. Den amfetaminet vi ser er nok stort sett fra illegal omsetning av amfetamin, sier Hjelmeland.