Hopp til innhold

Politiet: – Romfolk står bak økt narkosalg

Utenlandske tiggere selger nå ulovlige rusmidler åpenlyst i byparken i Stavanger.

Narkotikasalg

Det er her, i byparken i Stavanger sentrum, at mesteparten av rusmiddel-salget foregår.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Vegard Sandland

Vegard Sandland, førstebetjent ved Rogaland politidistrikt.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK
Trude Sem Langfeldt

Trude Sem Langfeldt hos Gatejuristen i Stavanger.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Det bekrefter politiet overfor NRK, som sier at salget fra romfolk har økt kraftig siden februar.

– Vi har sette en veldig uheldig utvikling når det gjelder salg av tabletter og medisiner i Stavanger. Det har vært veldig mange klager fra folk, og ikke minst fra rusmisbrukermiljøet, som forteller at de blir tilbudt veldig billige medisiner, sier førstebetjent Vegard Sandland ved Rogaland politidistrikt.

Politiet slår fast at mellom 15 og 25 personer, mange av dem tiggere fra rommiljøet, er innblandet i salget av medikamenter.

– De er pågående

Også de narkomane selv bekrefter salget fra romfolk. Vi treffer en rutinert rusmisbruker utenfor Huset i byparken i Stavanger – som er et oppholdssted for rusmisbrukere som mottar legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

– Jeg hadde hentet medisinen min og hadde akkurat kommet ut døra, da kom to-tre av disse og spurte om jeg ville ha ekstra piller. Det skjer hver dag – de er pågående, sier mannen som ønsker å være anonym.

– Selger til unge

Det er i stor grad det beroligende og angstdempende medikamentet Xanor som selges. Stoffet har også en ruseffekt. Og det er ikke bare tidligere og nåværende rusmisbrukere som blir tilbudt varene, ifølge Gatejuristene, som hjelper misbrukere med juridisk råd og veiledning.

– Mine klienter opplyser til meg at selgerne også sikter seg inn mot unge, eldre og andre i byen. Det er bekymringsverdig, konstaterer gatejurist Trude Sem Langfeldt.

Hun sier at flere av byens narkomane mistenker at medikamentene er framstilt på en annen måte en dem man får på apoteket.

– Min frykt er at de får i seg ting som ikke er ekte vare, sier Langfeldt.

Til Rogalands Avis opplyser Sandland at de nylig har hatt et overdosedødsfall som kan knyttes direkte til det økende salget.

– Politiet må slå ned på dette på en annen måte enn de har gjort til nå. Det bør være mer synlig politi i dette området, sier Langfeldt.

Politiet: – Dette er et problem

Politiet tar saken på alvor, konstaterer Vegard Sandland. Han sier at noen personer sitter i varetekt på grunn av salg av ulovlige medikamenter. Noen er også bøtelagt og utvist.

– Vi har definert dette som et problem, så dette prøver vi ha fokus på i det daglige, sier Sandland.