– Du må ikke rive dem sånn i stykker!
Maria Strøm er streng i stemmen når hun følger med mens de kokte grisehodene tas opp av gryta.
Hun er sammen med en gjeng mannfolk i garasjen til Torbjørn Grønnes på Hundvåg i Stavanger. Han og de andre i kokkeklubben Syltelabben skal lære å lage persesylte – fra bunnen av.
Maria Strøm er passert de 90, og har rik erfaring i å lage persesylte. For mannfolka handler det om å ha det sosialt, samles om et felles mål – og ikke minst å komme i julestemning.
Steg for steg leder Maria dem gjennom kunsten å få til ei god sylte. Hun er mor til Ole Terje Strøm, en av deltagerne i klubben. Han synes det er viktig at juletradisjonene blir holdt i hevd.
Kjøttet blir skåret i passe tykke skiver, lagt lagvis i form sammen med krydder og gelatin og til slutt lagt i press.
Først dagen etter kan formen åpnes og sylta prøvesmakes. Og lærerens dom er klar:
– Den er helt flott, avgjør Maria Strøm, godt fornøyd med elevene sine, mens julestemningen brer seg i kjøkkenet.
Og øverst i artikkelen kan du se hvordan det hele gikk til....