Hopp til innhold

Maria (90) underviste mannfolka i persesylte

Kokkeklubben Syltelabben i Stavanger ønsker å holde liv i gamle tradisjoner. I helga fikk de undervisning av en ekte ekspert.

Maria Strøm (90) lærer kokkeklubben Syltelabben å lage persesylte.

– Du må ikke rive dem sånn i stykker!

Maria Strøm er streng i stemmen når hun følger med mens de kokte grisehodene tas opp av gryta.

Kokt grisehode

Passe kokt grisehode er utgangspunktet for en god persesylte.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Hun er sammen med en gjeng mannfolk i garasjen til Torbjørn Grønnes på Hundvåg i Stavanger. Han og de andre i kokkeklubben Syltelabben skal lære å lage persesylte – fra bunnen av.

Maria Strøm er passert de 90, og har rik erfaring i å lage persesylte. For mannfolka handler det om å ha det sosialt, samles om et felles mål – og ikke minst å komme i julestemning.

Steg for steg leder Maria dem gjennom kunsten å få til ei god sylte. Hun er mor til Ole Terje Strøm, en av deltagerne i klubben. Han synes det er viktig at juletradisjonene blir holdt i hevd.

Persesylte

Den ferdige sylta ble godkjent av eksperten.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Kjøttet blir skåret i passe tykke skiver, lagt lagvis i form sammen med krydder og gelatin og til slutt lagt i press.

Først dagen etter kan formen åpnes og sylta prøvesmakes. Og lærerens dom er klar:

– Den er helt flott, avgjør Maria Strøm, godt fornøyd med elevene sine, mens julestemningen brer seg i kjøkkenet.

Og øverst i artikkelen kan du se hvordan det hele gikk til....

Maria Strøm underviser i å lage persesylte

Maria Strøm har laga persesylte i mange år. Nå gir hun kunnskapen videre til nye generasjoner.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK