Hopp til innhold

Frykter lekkasje fra forlatte oljebrønner

Petroleumstilsynet er bekymret for at 74 midlertidig stengte brønner på norsk sokkel er for dårlig sikret, og kan lekke olje eller gass.

Undervannsinstallasjon

(Illustrasjonsfoto)

Foto: Illustrasjon: FMC/Hydro

– Vi ser alvorlig på situasjonen, sier Inger Anda, pressetalskvinne i Petroleumstilsynet (Ptil) til NRK.

Petroleumstilsynet har sammen med konsulenter fra Sintef og Wellbarrier undersøkt 193 midlertidig forlatte brønner på norsk sokkel, og funnet at 74 av disse har ulike mangler. Det skriver Teknisk ukeblad.

– Vi gikk ut og ba operatørene på norsk sokkel gi en status for brønner som ikke er aktive, uten å være plugget. 74 av disse er ikke sikre nok i henhold til kravet om midlertidig forlatte brønner, sier Anda.

Vurderer tiltak

Inger Anda, Pressetalskvinne i Petroleumstilsynet

Pressetalskvinne i Petroleumstilsynet, Inger Anda i Petroleumstilsynet mener situasjonen er alvorlig.

Foto: Petroleumstilsynet

Brønner som ikke er i bruk skal i utgangspunktet plugges permanent med sement, men brønner kan også stenges midlertidig.

Petroleumstilsynet klassifiserer brønnenes tilstand i gul, oransje og rød kategori, hvor rød er den mest alvorlige.

– Det er krav om to barrierer. Dersom én av barrierene svikter, skal den andre slå inn og sikre at det ikke oppstår et problem, forklarer Anda.

Manglene er fordelt slik i de ulike kategoriene:

  • Gul: 57
  • Oransje: 15
  • Rød: 2

– I rød kategori har én barriere sviktet, og det er ikke bekreftet at den andre virker. Da sier det seg selv at dette er alvorlig. I rød kategori er det en usikkerhet knyttet til lekkasjefaren, og det må avklares så fort som mulig, sier Anda.

Selskapene må komme med en tilbakemelding til Petroleumstilsynet innen 1. november.

– På bakgrunn av svarene vi får fra industrien, vil vi vurdere videre tiltak. Helst vil vi at brønner som ikke er i bruk skal plugges permanent og forlates, sier Anda.

Misfornøyd med Ptil

Kjetil Hjertvik

Kjetil Hjertvik i OLF sier næringen mener seg overrumplet av Ptil.

Foto: Erik Waage / NRK

Oljenæringen føler seg overrumplet av Ptils nye rapport, og mener de skulle vært bedre involvert underveis før tilsynet sendte ut sine varselbrev.

Kjetil Hjertvik, informasjonssjef i Oljeindustriens landsforening (OLF), sier foreningen fikk beskjed om at rapporten ikke var klar én uke før tilsynet sendte ut varselbrevene.

– Siden den gang har ikke våre fagfolk innen boring og brønn på industrinivå hørt noe, sier Hjertvik til Teknisk ukeblad.