Hopp til innhold

Hun er omsorgen jordmoren ikke kan gi

Stadig flere betaler for profesjonell hjelp og støtte før, under og etter fødselen. Svangerskapsterapeuter, såkalte doulaer, er allerede vanlige innslag på fødestuer i våre naboland.

Stadig flere betaler for profesjonell hjelp og støtte før, under og etter fødselen. Svangerskapsterapeuter, såkalte doulaer, er allerede vanlige innslag på fødestuer i våre naboland.

VIDEO: Doula Inger-Lise Nordbø Horner er leid inn for å ta vare på Rita Gerhardsen under svangerskapet. Foto: Ole Andreas Bø/NRK.

– Hun kjenner meg bedre enn en jordmor gjør. Hun ser når jeg blir redd, og da vet Inger-Lise, hvordan hun kan få meg til å slappe av, sier Rita Gerhardsen.

Hun er fem måneder på vei og har valgt å skaffe seg en doula som et supplement til det offentlige helsevesenet. Inger-Lise Nordbø Horner har de siste månedene jobbet som hennes personlige svangerskapsterapeut. De har blitt godt kjent. Doulaens jobb er å få moren til å slappe av under fødselen for å forebygge komplikasjoner.

– Det er godt å vite at jeg har en som skal være der gjennom hele prosessen. Uansett hvor lang tid det kommer til å ta, sier Gerhardsen.

En ekstra støtte til mor

– To mother a mother, er et fint ordtak som passer til vår jobb, sier doula Horner.

Inger-Lise Nordbø Horner og Rita Gerhardsen

Avspenning er en sentral del av doulaens tjenester.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I 2010 ble den første doula-skolen opprettet i Norge. Siden den gang har flere benyttet seg av tjenesten. Alle trenger noen å støtte seg på gjennom en fødsel, og tjenesten er til salgs. Norske gravide kvinner har et stort støtteapparat å lene seg på. Lege, jordmor, psykolog, hjelpemiddelsentralen, akupunktur, hypnose, gravidmassasje og svangerskapskurs er noe de fleste har hørt om.

– Når fødselen er i gang, tar jeg på meg en rolle og legger mine behov utenfor døren. I det jeg trår over dørterskelen er jeg 100 prosent der i situasjonen med den gravide og skal gi henne akkurat det hun trenger. Jeg brenner for at de gravide skal ha et godt svangerskap og en god fødsel, sier Horner.

Doula er fortsatt ikke utbredt i Norge og er ukjent for folk flest, men. Man skal ikke lenger enn over til Danmark eller Sverige for å finne kvinner som lever av å være en ”tjener” for de fødende.

Er det farlig?

Mange fødende er redd for hva som skal skje. Er smerten farlig? Hvor lenge varer den? Hvem er de menneskene som kommer inn i rommet og undersøker? Hvorfor gjør de det? Hva gjør de? Det er mange fremmende ting man opplever under en fødsel.

En doula er gjennom fødselen den emosjonelle støtten kvinnen kan lene seg på. Doulaene skal ikke blande seg inn i det medisinske, og aldri sette spørsmål ved det legene eller jordmødrene gjør eller sier er nødvendig. De er et supplement til både far og jordmor, og skal gi den fødende tillit til at hun mestrer en naturlig fødsel.

– Jeg beroliger henne, hjelper henne til å puste, til å bruke stemmen på en god måte, til å visualisere og til å bruke tankens kraft i fødselsarbeidet. Det er vår jobb, sier Horner engasjert.

Men kan man ikke bare ta et svangerskapskurs?

– Svangerskapskurset gir god praktisk informasjon og det får man også ved kontroll hos jordmor eller lege, men det stopper der. Jordmoren, som har det medisinske ansvaret, må ofte følge flere fødsler samtidig. Men doulaen er alltid til stede, kjenner parets behov og er opplært i å gi dem følelsesmessig støtte, sier hun.

Mer nervøs uten doula

Rita Gerhardsen er så langt fornøyd med oppfølgingen fra lege og jordmor, men synes det er betryggende å skulle ha med seg en ekstra støtte på føden.

– Det blir mer personlig å ha med seg Inger-Lise, sier hun.

Aina Økland Schøld er jordmor ved Stavanger Universitetssykehus. I løpet av hennes 13 år som praktiserende jordmor har hun vært vitne til en fødsel med doula. Hun sier seg enig i at en doula kan være en god støtte å ha, men er overbevist om at de fødende får en god nok oppfølging fra jordmødrene på sykehuset.

– Det er vår oppgave som jordmor å få kvinnen til å føle seg trygg og hjelpe henne gjennom fødselen. Men alle trenger en person som tar vare på seg under fødselen. En pappa, mamma, søster, tante. For oss jordmødre betyr det ikke noe hvem den personen er.

– Kanskje er det mer til hjelp i andre land, der de ikke har et så godt støtteapparat rundt seg, sier Schøld.

– Barnesykepleieren kom aldri

Anikken Forgaard, fylkesleder i Den Norske Jordmorforeningen, forteller at jordmødrene har stor respekt for de gravides ønsker.

Anikken Forgaard

Anikken Forgaard, fylkesleder i Den Norske Jordmorforeningen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Helsedirektoratet har kvalitetskrav for fødselsomsorgen. Målet er at alle kvinner i aktiv fase av fødsel, skal ha jordmor til stede, sier hun.

Ifølge Horner har hun i sin doulatjeneste opplevd jordmødre og barnesykepleiere som ikke har tid til kvinnen.

-– Jeg har vært med på fire fødsler til nå, på to av dem måtte jeg hjelpe jordmor når babyens hode kom ut. Barnesykepleieren kom aldri, sier hun.

Doula-effekten

Er man trygg på at det kommer til å gå bra og er avspent i kroppen, er Horner overbevist om at det vil gå fint og komplikasjonsfritt.

En svensk studie fant lavere forekomst av akutte keisersnitt hos kvinner som fikk støtte av en doula. Studien viser også at fødende med hjelp av doula bruker mindre smertestillende.

Ifølge Horner skyldes effekten at doulaen gjør kvinnen mer trygg og avslappet, og forhindrer frykt og angst.

– Fødselen kan være en fantastisk prosess. Det trenger ikke å være frykt og smerte. Fødsel er smerte, men får man vekk frykten, er smerten håndterbar, sier Horner.

Setter privatlivet på pause

Det er per i dag ikke vanlig å ha en egen doula i Norge. Men antallet gravide som velger å leie inn en slik fødselshjelper er økende.

Det er vanlig å kjøpe en pakkeløsning til rundt 6000 – 8000 kroner, som inkluderer kontinuerlig oppfølging før, under og etter fødsel. Når en doula har sagt ja til å være med på en kvinnes fødsel, lager hun en vaktordning ut ifra termindato. Da er hun fire uker på vakt for den gravide kvinnen. To uker før og to uker etter termin.

– Vi setter til side alt det private. Vi kan ikke bestille dyre teaterbilletter eller planlegge reiser. Da er vi på vakt dag og natt. Derfor er det ikke vanskelig å begrunne prisen, sier hun.

Inger-Lise Norbø Horner og Rita Gerhardsen

Doula Inger-Lise Nordbø Horner blir kjent med barnet før fødselen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK