Hopp til innhold

– Dette er en horribel form for turisme

Trofejakt på eksotiske dyr vekker sterke reaksjoner. Miljøpartiet de Grønne oppfordrer til boikott av storviltjegermesse i Rogaland denne uken.

Storviltjegermesse på Ålgård

– Er det slik at vi har rett til alt hvis vi har mye penger?

Spørsmålet kommer fra Torfinn Ingeborgrud i Miljøpartiet de Grønne. Han svarer selv et kategorisk nei.

– Det meste er i dag til salgs, og vi er steinrike sammenlignet med fattige i fattige områder. Denne dumskapen vi i dag ble vitne til kan bli pinlig for alle nordmenn, det er ikke gunstig å være den nasjonen som blir herostratisk berømt for å ha drept de siste neshornene, skriver Ingeborgrud i e-post til NRK.

– Den dumskapen vi ble vitne til i dag kan bli pinlig for alle nordmenn

Torfinn Ingeborgrud, Miljøpartiet de Grønne

Les også: Disse dyrene er i ferd med å dø ut

Stadig flere jegere fra Rogaland bruker store penger på å reise ut i verden for å jakte på eksotiske dyrearter. Onsdag drar noen av dem i gang en messe for storviltjegere på Ålgård i Rogaland, og det er ventet tilreisende fra hele verden.

Det kalles trofejakt. Det handler om å komme hjem med bjørneskinn, eller andre trofeer som kan vises fram.

Storviltjegere

Storviltjerne forbereder messen på Ålgård denne uken.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Dessverre har neshornene dårlige odds

Bystyrerepresentanten for De Grønne i Stavanger ble kraftig provosert da arrangørene av messen ble intervjuet i NRK Rogaland sin morgensending på radio.

Ingborgrud reagerer spesielt på at neshorn ble fremstilt som et attraktivt jaktobjekt. Han viser til opplysninger fra WWE som mener at det bare finnes 25 000 gjenlevende neshorn.

Les også: Utstyrer neshorn med plasthorn

– Likevel er utrolig nok ikke jakt på neshorn totalforbudt i alle land, men det er sterkt omstridt og omdiskutert, og ettersom totalantallet gjenlevende neshorn nå stuper må vi håpe på en internasjonal enighet og innsats for å redde de som er igjen. Men dessverre har neshornene svært dårlige odds, mener Ingeborgrud.

– NRK Rogaland er med på å bygge opp dette markedet

Han avviser påstander om at jakten på disse dyrene kan ha noen positiv effekt for bestanden.

– Det påstås at den regulerte jakten gir penger til å ta vare på stammen, og beskytte de som er igjen. Dette er jeg sterkt kritisk til. All reklame for neshornjakt og reklame for neshornkjøtt og reklame for neshornpotensmiddel vil bidra til å øke prisene på produktene, og det er disse ekstreme prisene som får fattige i Afrika til å trosse trussel om dødsstraff og likevel drepe neshorn, mener MPDG-politikeren.

Torfinn Ingeborgrud

Torfinn Ingeborgrud og Miljøpartiet de Grønne oppfordrer til boikott av storviltjegermessen på Ålgård.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Han synes lite om at jegerne slipper til i NRK.

– Ved at Rogalendinger slipper til i NRK Rogaland og reklamerer for denne jakten er vi med på å bygge opp dette markedet. Jeg håper alle tenker over dette og boikotter dette troféarrangementet i Gjesdal som NRK Rogaland har brukt denne dagen til å reklamere for, sier Ingeborgrud.

Han mener at storviltjakten er en trussel mot flere dyrearter.

– Jakt på andre utrydningstruede dyreslag er en del av det samme problemet. Det gjelder for eksempel tigre, elefanter, leoparder, geparder og løver, sier Ingeborgrud.

– Dette er veldig strengt regulert

Storviltjegerne avviser kritikken mot jakten på eksotiske dyr

– Det høres nok paradoksalt ut at du kan jakte etter såkalt eksotiske dyr, dyr som vi ser på som eksotiske, eller dyr som er truet, men dette er veldig strengt regulert. Det er internasjonale regler for dette.'

Det sier Thomas Bergsaker som selv er storviltjeger og dessuten arrangør av jaktmessen på Ålgård.

Tormod Bergsaker

Thomas Bergsaker storviltjeger og dessuten arrangør av jaktmessen på Ålgård.

Han mener at når du deltar på en tur med et seriøst reiseselskap kan du være sikker på at du ikke jakter på dyr som er utrydningstruet

– Hvordan kan du være sikker på det?

– Det er klart det er den enste garantien vi har når vi reiser. Du kan legge fram dine ønsker og dine behov. De kan fortelle hva du får. Hvis det du får harmonerer med det du ønsker, så er du der, sier han.

Les også: Har over 80 utanlandske dyr utstoppa i kjellaren

Ole Geir Skjæveland, som sitter i jaktutvalget til Rogaland jeger og fiskeforening forstår veldig godt at folk er usikre på om denne jakten går riktig for seg. Likevel mener han at jegerne kan være trygge på at de ikke gjør noe galt.

– Jeg tror det er regimet i landet det kommer an på, ikke turoperatøren. Er det land som har et regime og et styresett som vi kan ha tillit til, så kan du og ha tillit til de selskapene som operer i de landene.

– En horribel form for turisme

– Jeg ville definitivt aldri vært med på noe slikt. Jeg synes dette er en horribel form for turisme. Det viser at vi er i ferd med å bli en global overklasse. Det er ikke lenger nok å reise til Syden. Nå skal vi til Afrika for å utrydde trudede dyrearter. Det synes jeg er betenkelig.

Thomas Sunnes Strønen

Tomas Sundnes Drønen mener jaktturismen er en horribel form for turisme.

Foto: NRK

Tomas Sundnes Drønen, som er professor i globale studier ved Misjonshøgskolen i Stavanger er svært kritisk til jaktturismen.

– Det burde blitt forbudt. Parkene som tilbyr jakt på eksotiske dyr er eid av rike forretningsfolk som gjerne bor i vesten. De som reiser ned for å jakte betaler dyre avgifter som går rett i lomma på dem som eier parken. Det blir veldig lite igjen til de som bor i området, sier Sundnes Drønen.

Han slutter seg til oppfordringen til boikott av jaktmessen på Skurve.

– Alle Gjesdalbuer burde, hvis de ikke vil holde seg inne i det dårlige været, heller gå en tur rundt Edlandsvannet, sier han.