Hopp til innhold

Slik vil KrF redusere abort-tallene med en tredel på ti år

Gratis prevensjon fram til 25 år, og økt støtte til gravide i arbeidslivet, er blant tiltakene som skal føre til færre avbrutte svangerskap.

Olaug Bollestad

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) mener at partiets forslag kan redusere tallet på aborter med en tredel på ti år.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– I dag har vi delvis gratis prevensjon for ungdom fra 16 til 19 år. Aborttallene har gått ned i denne gruppen. Vi ønsker å utvide ordningen fram til kvinnene er 25 år.

Det sier Olaug Bollestad (KrF). Hun la i dag fram en plan som partiet mener skal redusere aborttallene med en tredel på ti år.

Det er Krf-representantene Olaug Bollestad, Rigmor Andersen Eide, Line Henriette Hjemdal, Kjell Ingolf Ropstad og Anders Tyvand som står bak forslaget.

De viser til at Norge nå har rundt 15 000 aborter hvert år, og at dette utgjør et etisk dilemma.

– Flere synes ikke det passer å få barn hvis de blir gravide

KrF viser til at det er flest aborter i aldersgruppen 20–24 år, med 26,6 per 1000 kvinner. Endringer i abortraten for denne aldersgruppen forklares ofte med at flere par i dag velger å få barn senere i livet enn for 10 år siden.

Gravid-plakat på legekontor

Gratis prevensjon fram til 25 år og økt støtte til gravide i arbeidslivet er blant tiltakene som Kristelig Folkeparti mener skal føre til færre avbrutte svangerskap.

Foto: Tom Edvindsen

Økningen i antall aborter betyr dermed ikke at kvinner i denne aldersgruppen er «dårligere» til å bruke prevensjon, men at flere ikke synes det passer å få barn hvis de blir gravide. Det kan skyldes at mange er under utdanning eller ikke i stabile forhold.

Stortingsrepresentantene peker på at kvinner mellom 20 og 24 år er mest mobile i hele befolkningen. De flytter ofte i forbindelse med utdanning og mister kontakten med helsestasjon og/eller fastlege.

Studiestedene har mange steder ikke hatt god nok helsetjeneste. Enkelte steder har den kommunale legevakten blitt brukt til rutinekonsultasjoner i stedet for fastlege.

– Mer og bedre veiledning

Kristelig Folkeparti ønsker ikke bare å gi mer gratis prevensjon, men også mer og bedre veiledning.

– Vi ser fra andre land at god veiledning til ungdom og voksne i forhold til uønskede svangerskap fører til færre aborter, sier Bollestad.

Det skal gis bedre informasjon i skolen, og til dem Bollestad kaller «våre nye landsmenn» på deres eget språk.

Dette er tiltakene Kristelig Folkeparti ber Stortinget gå inn for:

  • En mer målrettet og systematisert seksualundervisning.
  • Bygge ut informasjons- og veiledningstjenester om prevensjon og uønsket graviditet, som internett- og telefontjenester, helsestasjoner for ungdom, studenthelsetjenester og veiledningstjenester.
  • Utarbeide spesielle målrettede tiltak overfor utvalgte grupper der aborthyppigheten er høy.
  • Iverksette kompetansehevende tiltak om langtidsvirkende reversible prevensjonsmidler (LARC) for fastleger, jordmødre og helsesøstre.
  • Utvide ordningen med gratis hormonell prevensjon til 16–19 åringer til også å gjelde LARC.
  • Gradvis utvide ordningen med gratis prevensjon til å gjelde opp til og med 24 år.
  • Utvide jordmødre og helsesøstres forskrivningsrett til prevensjonsmidler.
  • Fremme forslag om å gi gravide uten rett til fødselspenger knyttet til arbeidslivet bedre økonomiske vilkår gjennom en opptrapping av engangsstønaden til 2 G.
  • Øke forskningen på årsakene til variasjoner i abortraten mellom aldersgrupper og over tid, og hvilke tiltak som har effekt på abortraten, herunder forskning for kunnskap om det er forsvarlig at hormonelle prevensjonsmidler kan kjøpes reseptfritt på apotek.
Høygravid kvinne

Kristelig Folkeparti vil øke støtten til unge gravide som ønsker å bære fram barnet.

Foto: Colorbox.com

– Vil øke engangsstøtten til unge

Kristelig Folkeparti ønsker også å støtte dem som velger å «bære fram» barnet når de blir gravide.

– Vi vil selvfølgelig øke engangsstøtten til unge, slik at de kan ha en reell mulighet til å ta mot barn i ung alder, sier Bollestad.

Hun mener at partiet hennes bør ha gode muligheter til å få bred støtte for forslaget sitt i Stortinget.

– Alle sier at vi har altfor høye aborttall, både før og etter at abortloven kom. For de jentene som må gjennomgå det, så er det en utfordring. Samtidig så er det jo et liv, og da tenker vi at vi må gå inn med forebyggende tiltak som hjelper ungdommen, og samtidig gjør det slik at vi kan redusere aborttallene, sier Olaug Bollestad.