Hopp til innhold

Her kan en klem i koronatid gi to år i fengsel

I kampen mot koronaviruset er det flere kommuner som lager sine egne forskrifter. – I Haugesund har dette gått skeis, mener advokat.

Haugesund

KORONATIDER: Det er tryggest på avstand.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Haugesund kommune kom tidligere denne uka med nye regler for hvordan innbyggerne skal forholde seg til hverandre i tiden når koronaviruset herjer. I forskriften står det at håndhilsing, klemming og annen nærkontakt skal unngås.

Dersom reglene blir brutt, kan innbyggerne straffes med bot eller fengsel på inntil to år.

Folk i Haugesund er overrasket over hvor langt kommunen har gått.

Liv Støle

Liv Støle tror at folk forstår at dette ikke er tiden for å klemme andre.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Det var litt voldsomt. Jeg forstår at folk ikke bør klemme, men folk må bruke hodet selv, sier Liv Støle.

– Det synes jeg hørtes litt horribelt ut. Det er å dra det litt for langt. Jeg får for all del håpe at ingen får den straffen for noe sånt. Nei, det hørtes rett og slett sykt ut, sier Odd Sigurd Korsnes.

Odd Sigurd Korsnes

Odd Sigurd Korsnes.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Det er kommunene som har primæransvar for smittevern. Dermed har de med bakgrunn i smittevernloven myndighet til å lage egne forskrifter for kommunen.

Ber kommuner roe seg ned

Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen mener eksempelet fra Haugesund viser hvor galt det kan gå når en kommune haster med å lage nye regler.

– Dette er helt hinsides. Nå tenker jeg at de må roe litt ned, sier han.

Han la torsdag ut en Facebook-post om saken.

– Kommuner må være forsiktige med å ta forhastede beslutninger i lovverket, fordi det kan få feil konsekvenser.

Svein Lode Svendsens Facebook-innlegg om ny lov i HAugesund

OVERRASKET: Dette hadde advokat Svein Kjetil Lode Svendsen aldri trodd skulle kunne skje i Norge.

Foto: Skjermdump

Advokaten tror ikke politiet kommer til å håndheve det nye lovverket, men i teorien kan innbyggerne bli hardt straffa for å glemme seg bort med en klem eller håndtrykk.

Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen

Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Slik vil politiet handle

Politistasjonssjef i Haugesund, Edgar Mannes, forsikrer om at politiet ikke kommer til å sette folk i fengsel om de glemmer seg ut og håndhilser på noen. Eller gir en klem.

– Nei, det kan jeg aldri tenke meg at vi kommer til å gjøre, sier Mannes.

Reglene er intensjonsbaserte, ifølge politiet. Det betyr at reglene er et signal fra myndigheten om hvordan de ønsker at folk skal opptre.

Edgar Mannes

Edgar Mannes, politistasjonssjef i Haugesund.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

– Straff vil skje der folk ikke retter seg etter reguleringer. Altså at noen får et påbud og så nekter de å etterkomme det, sier politistasjonssjefen.

Så langt det lar seg gjøre vil politiet drive med veiledning og påbud. Straff er først og fremst aktuelt ved kvalifiserte brudd der påbud ikke blir fulgt. Eksempler som kan føre til straff er om noen bryter karantenen, eller hvis noen med vilje går og hoster på folk.

Kan bli endret igjen

Kommuneoverlege Jostein Helgeland ønsker å berolige befolkningen, og forsikrer at beslutninger som blir gjort raskt også kan endres raskt.

– Jeg er enig i at det kanskje er feil at den regelen har havnet i en forskrift som gir opp til to års fengselsstraff, sier Helgeland.

Han har tiltro til at politiet vil klare å se hva som er alvorlige brudd og ikke. Samtidig tror han at hastevedtakene vil evalueres og trolig endres fortløpende.

Flere nyheter fra Rogaland