Hopp til innhold

– Det er fremdeles litt uvirkelig

Hun hadde lagt fra seg drømmen om å få råd til egen bolig i Stavanger-området. Men så kom et tilbud som nesten var for godt til å være sant.

Cathrine Stangeland

Cathrine Stangeland hadde lagt boligdrømmen på is, men i januar var hun en av 22 som fikk kjøpe splitter ny leilighet helt uten egenkapital.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Jeg var en av de heldige som ble trukket ut til å kjøpe leilighet i Goagarden.

Cathrine Stangeland smiler når hun forteller om sin nye leilighet. Riktignok er den ikke helt ferdig bygd, men kontrakten er underskrevet, og den er hennes.

Alene på boligmarkedet i et av Norges dyreste strøk hadde hun egentlig lagt eie-planene på is, men så kom tilbudet hun ikke kunne si nei til. En egen leilighet, nybygd, rimelig og uten krav om egenkapital.

– Jeg hadde egentlig slått fra meg å kjøpe noe selv her i distriktet. Men når dette tilbudet kom, og jeg var i en kategori med god mulighet for bli trukket ut, så måtte jeg jo søke, sier Stangeland.

Hun bor i Randaberg kommune, og oppfylte dermed kravet fra kommunen for å få være med i søknadsprosessen.

– Som varmt hvetebrød

Cecilie Wathne

Cecilie Wathne er fornøyd med responsen på prosjektet. Nå vil de gjerne ha flere kommuner med på lignende leilighetsprosjekt.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Det er boligbyggelaget BATE som har gått sammen med Randaberg kommune om prosjektet, og da de 22 leilighetene i nybygde Goagarden ble lagt ut for salg før jul, forsvant de alle som dugg for solen.

– De gikk unna som varmt hvetebrød. Vi la de ut for salg i slutten av fjoråret, og tildelingen skjedde i januar. Da gikk det veldig raskt, og det var noen lykkelige boligkjøpere vi kunne ringe og fortelle at de hadde vunnet loddtrekningen, sier Cecilie Wathne som er kommunikasjonsdirektør i BATE.

En av de heldige var Anina Jæger Olsen. Etter flere år i Oslo, hadde hun flyttet hjem til Randaberg med håp om å bosette meg, og aller helst i egen leilighet.

– Jeg har alltid hatt lyst til å eie leilighet, men når du er alene og ikke har nok egenkapital så er det vanskelig. Så da ender man opp med å leie, selv når du er over 30 år.

Kutt i flere ledd

Borettslaget Stangeland og Jæger Olsen har kjøpt bolig i, består av 32 leiligheter. 22 av disse er rimelige leiligheter som koster mellom 2,18 og 2,66 millioner.

Resten er leiligheter hvor leietakeren først leier, og deretter kjøper leiligheten i løpet av noen år.

Nye leiligheter til rundt to millioner kroner høres nok urealistisk ut for mange i byregioner som Oslo og Stavanger. At de i tillegg selges uten krav om egenkapital får nok flere til stusse. Og urealistisk hadde nok også vært det hvis ikke det hadde blitt kuttet i flere ledd, forteller boligbyggelaget.

– Grunnen til at de har blitt rimeligere er at vi har fått rimelige tomter fra kommunen, vi har redusert våre marginer så vi ikke tjener noe særlig på det, og Husbanken bidrar med gunstig finansieringsordning.

– Men hvis dere ikke tjener noe på det, hvorfor i alle verden gjør dere det?

– Vi har 50.000 medlemmer som er medlem av en grunn, og det er hovedsakelig fordi de ønsker seg en bolig. Men flere av dem har ikke råd. Vi kan ikke få alle inn i markedet, men noen. Og det er målet, sier Wathne.

Goagarden borettsslag

Slik skal de en gang se ut, de nybygde og rimelige leilighetene i borettslaget Goagarden.

Foto: BATE Boligbyggelag

– Uvirkelig

Anina Jæger Olsen og Cathrine Stangeland måtte begge søke for å få leilighet, og det var kommunen som satte kriteriene. Kjøperne måtte bo i kommunen, eller ha arbeidsgiver der. Og selv om de har hatt en stund på å la nyheten synke inn, har det ikke gått helt opp for dem.

– Det er litt uvirkelig å kjenne på at jeg skal ha noe eget, noe jeg eier. Det er en god følelse, sier Jæger Olsen.

– Det har nok ikke gått opp for meg helt ennå. Men jeg kjører forbi byggeplassen hver dag, og da de begynte å grave kjente jeg at det faktisk var reelt, sier Stangeland.

De har begge kjøpt leilighet på 52 kvadratmeter, og neste juni skal alt stå klart. Og hvis investeringslysten meldte seg hos noen, kan boligbyggelaget fortelle at det er lagt inn regulering av prisen for videresalg. Det betyr at det ikke skal være mulig å selge videre med stor gevinst om et par år.

Men for Anina Jæger Olsen er ikke målet å tjene penger på hus, hun vil bare ha noe eget.

– Jeg gleder meg til å flytte inn i mitt eget, ikke være redd for å ødelegge noen andre sin parkett eller vegger. At det er mitt eget.