Hopp til innhold

– Kommunen har brutt loven

Stavanger kommune har brutt både kommuneloven og offentlighetsloven i den omstridte mobbesaken. Det mener advokat og bystyrerepresentant for Frp, Christian Wedler.

Christian Wedler

Christian Wedler mener kommunen har brutt både kommuneloven og offentlighetsloven.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Stavanger Aftenblad fortalte i går at kommunen har betalt 550 000 kroner i erstatning til en elev i Stavangerskolen som har vært utsatt for kraftig mobbing.

Kommunen har forsøkt å hemmeligholde både erstatningsutbetalingen, beløpet og behandlingen av saken.

–Jeg er ikke bare kritisk, men helt uenig i behandlingen, sier Wedler.

– Mener du kommunen både har brutt kommuneloven og offentlighetsloven?


–Ja, det mener jeg, sier Wedler.

Saken fortsetter undet bildet

Formannskapet

Formannskapet behandlet mobbesaken i et ekstraordinært og hemmelig møte i slutten av april i år.

Foto: Ståle Frafjord

Kraftige reaksjoner

Stavanger kommunes behandling av mobbesaken, har ført til mange reaksjoner – også blant politikere i byen.

Frykt for negativ medieomtale og tap av omdømme skal være én av grunnene til at Stavanger kommune forsøkte å hemmeligholde utbetalingen til mobbeofferet, ifølge Stavanger Aftenblad.

Skoleeksempel

Wedler sier saksbehandlingen er et skoleeksempel på hvordan man kan gjøre alt feil.

– Vi har et møte som ikke er offentlig innkalt. Vi har en saksbehandling som sammenblander veldig taushetsbelagte opplysninger og offentlige dokumenter. Og vi har fullstendig ulogiske brister når det gjelder begrunnelse for offentliggjøring. Man argumenterer blant annet i forhold til kommunens forhandlingssituasjon i en sak hvor avtalen allerede er inngått, sier Wedler.

Ble aldri annonsert

Da formannskapet behandlet saken i slutten av april i et hemmelig og ekstraordinært møte, ble møtet aldri annonsert offentlig, slik politiske møter skal.

Allerede i den skriftlige innstillingen ga administrasjonen beskjed om at møtet ville bli holdt for lukkede dører.

Ifølge kommuneloven skal møter annonseres, og det er politikerne selv som skal vedta på selve møtet om møtet skal lukkes eller ei. Den drøftingen skal finne sted for åpne dører.

Hemmeligstemplet

I tillegg heter det i offentlighetsloven at det er opplysninger som kan unndras fra offentlighet, ikke saken i seg selv. Administrasjonen i Stavanger hemmeligstemplet hele dokumentet.

– Dette er kommunen som sier man praktiserer meroffentlighet og sier man går lenger enn man strengt må gjøre. Det er nok politisk vilje til å gjøre dette bedre, men jeg tror dessverre at vi har gjort dette feil i så mange år nå at vi egentlig ikke helt vet hvordan dette skal og bør praktiseres, sier Wedler.

Fått kritikk før

Stavanger kommune fikk tidligere i år også kraftig kritikk for fra en rekke fagpersoner som viste til at også kommunens forhandlingsutvalg gjennom en årrekke har brutt både offentlighetsloven og kommuneloven.

Kommunens regelverk for forhandlingsutvalget har også vært i strid med kommuneloven.

Også Arbeiderpartiets gruppeleder, Cecilie Bjelland, reagerer nå i etterkant på behandlingen av mobbesaken i kommunen.

Cecilie Bjelland

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Cecilie Bjelland.

Foto: Arbeiderpartiet

Må gå gjennom prosedyrene

– Når vi i etterkant er gjort kjent med at møtet ikke er offentliggjort på den måten det skal, er det en selvfølge for oss at vi må gå gjennom prosedyrene våre i Stavanger slik at dette ikke skjer en gang til, sier Bjelland.

Er man ikke flinke nok til å følge disse prosedyrene som både kommuneloven og offentlighetsloven legger til grunn?

– Nei, så lenge vi har slike glipper må vi bare erkjenne at vi ikke er gode nok. Nå må vi ta tak i dette. Vi har selv påpekt dette i en del saker. Nå ser vi det skjer igjen, at vi ikke følger de reglene vi skal følge. Da må vi gjøre noe med det og bli bedre, sier Bjelland.