Hopp til innhold

Jubler over fulltidsstillinger i Eigersund

230 ufrivillig deltidsansatte er redusert til 21 i Eigersund kommune. Oppskriften bak suksessen består av langvakter, forhandlingsturnus og velvilje fra ansatte.

Marita Puntervoll

Marita Puntervoll i har jobbet i helsesektoren i Eigersund siden 2012. Først nå kan hun juble over full stilling.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg fikk nettopp hundre prosent i kommunen. Jeg begynte i august 2012 da jeg hadde tatt fagbrevet. Jeg startet med en helgestilling på 15 prosent. Men jeg har hele tiden jobbet fullt fordi det alltid har vært ekstravakter og vikariater, sier Marita Puntervoll.

Helsefagarbeideren er europamester i sitt fag, men det var først nylig at hun fikk en etterlengtet full stilling i Eigersund kommune.

Uønskede deltidsstillinger har lenge vært et problem i kommunen, og aller flest ufrivillige deltidsansatte jobber i helse- og omsorgssektoren.

– Ikke best i klassen

– Kommunen begynte å kartlegge omfanget av uønsket deltid i 2007, og vi kom raskt frem til at vi ikke har vært best i klassen, sier Unn Therese Omdal, varaordfører for Arbeiderpartiet i Eigersund.

Unn Therese Omdal

Da kartleggingen av omfanget av uønsket deltid ble satt i gang i 2007, viste det seg at Eigersund kommune hadde stort forbedringspotensial, sier Unn Therese Omdal (Ap).

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Hun beskriver kampen for mindre deltid i typiske kvinneyrker som et politisk hjertebarn, og er fornøyd med å kunne presentere en løsning som har vist seg å fungere.

– Vi har funnet nye måter å løse turnuskabalene på, med forhandlingsturnus og lange vakter. Vi har også sett at alle ansatte må bidra for at alle skal få større stillinger, sier Omdal.

Nasjonal satsing

Tone Tunheim

Tone Tunheim sier at helgevakter gjør det vanskelig å skape fulle stillinger i helsesektoren.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Kommunen er med i det nasjonale prosjektet Heltidskultur. Målet er at alternative turnuser skal sørge for større stillinger i Kommune-Norge. I Eigersund er resultatet tydelig – fra 2007 til 2015 har antallet som går i uønsket deltidsstilling sunket fra 231 til 21.

Heidi Irene Gravdal

– Å ha en lønn å leve av betyr jo alt for folk, sier Heidi Irene Gravdal i fagforbundet i Dalane.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– I helsesektoren finner vi den store deltidsproblematikken fordi det er knyttet opp mot helg. Såå lenge du har helgestillinger blir det små stillinger, og disse er nødvendige for å få helgene til å gå opp, forklarer prosjektleder Tone Tunheim.

Helt fra starten har fagforeningene vært med i prosessen. I samarbeid med avdelingene og prosjektgruppa har langvakter og forhandlingsturnuser blitt jobbet frem, sier hovedtillitsvalgt i fagforbundet i Dalane, Heidi Irene Gravdal.

– Å ha en lønn å leve av betyr jo alt for folk. Nå er vi er på rett vei og veldig mange har fått den stillingsstørrelsen de ønsker, sier hun.