Hopp til innhold

Jærbuen stemmer i dag: – Alt kan skje!

Godt valgvær, sterkt engasjement og stor usikkerhet om utfallet, kan gi god oppslutning om folkeavstemningen om kommunesammenslåing i Hå, Time og Klepp.

Øyvind Bøylestad deltar i folkeavstemnigen på Jæren
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Kanskje det er slik at politikerne synes det er ubehagelig å lande dette uten å ha spurt folket. Den beste måten å involvere alle på, er jo en folkeavstemning.

Det sier Arnfinn Rosnes, som er prosessleder hos fylkesmannen. Han viser til at svært mange kommuner velger å bruke folkeavstemning når spørsmål om sammenslåing med andre kommuner skal avgjøres.

Arnfinn Rosnes

Arnfinn Rosnes, som er prosessleder hos fylkesmannen, viser til at svært mange kommuner velger å bruke folkeavstemning når spørsmål om sammenslåing med andre kommuner skal avgjøres.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

På Jæren gikk ordførerne tidlig ut og sa at folket skulle bestemme.

– Nå må vi først gjennom denne dagen, og kvelden, og se resultatet. Så må de tenke seg om, alle de som styrer i disse tre kommunene, hvordan de tar dette videre, men det er klart at de har vært veldig tydelige tidlig på at de skal lytte til folket , sier Rosnes.

Jæren kommune

Hå, Time og Klepp kommuner har sammen med Klepp kommune og Time kommune laget en intensjonsavtale som er grunnlaget for folkeavstemningen mandag.

Les også: Ordførere styrket i troen på Jæren kommune

Les også: De unge bryr seg fint lite om kommunereformen

Det spørsmålet velgerne skal ta stilling til er: Skal Hå, Klepp og Time sammen etablere en ny Jæren kommune?

Stemmelokalene åpner 09 og stenger klokken 21 i kveld. Flere enn 5 000 jærbuer har stemt på forhånd.

Ordførerne på Jæren: Jonas Skrettingland, Reinert Kverneland, Ane Mari Braut Nese

Ordførerne på Jæren, Jonas Skrettingland (Hå), Reinert Kverneland (Time) og Ane Mari Braut Nese (Klepp) undertegner intensjonsavtalen som innbyggerne skal ta stilling til i folkeavstemningen.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Økonomisk belønning

Kommunaldepartementet belønner kommuner som slår seg sammen , og Jærkommunen vil til sammen tjene rundt 3,5 millioner kroner hvert år fram til de slår seg sammen. Det skjer ved at de unngår trekk i basistilskudd og penger til administrasjon om de ikke slår seg sammen.

Les også: Se «Det endelige slaget om Jæren»

Les også: Én av ti har allerede stemt om Jæren kommune

Dersom de slår seg sammen, får de beholde disse pengene frem til sammenslåingen, og deretter inndelingstilskudd på 13 millioner i 15 år, med nedtrapping i fem år.

Dette kan bety 50 millioner til disse kommunene, samt 40 millioner i engangsstøtte og 30 millioner i reformstøtte.

Ane Mari Braut Nese stemmer i folkeavstemningen

Klepp-ordfører Ane Mai Braut Nese var den aller første som stemte da valglokalet i Rådhuset i Klepp åpnet klokken ni i morges.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Lang prosess

– Alt kan skje. Det er jo opp til folket å delta i valget. Det er fint vær i dag og gode muligheter. Det er nære veien til valglokalene, sier Rosnes.

Når folkeavstemningen på Jæren er over, starter en lang prosess før Jæren kommune eventuelt er etablert.

– Det er Stortinget som skal avgjøre dette til slutt i 2017. Vi skal gi et råd innen 1. oktober. Vi har ikke begynt å tegne på noe kart på Jæren. Vi synes vi skal forbi denne dagen først, og så skal vi se hva den bringer, sier Rosnes

Kommunene skal gjøre sine vedtak innen 1. juli, før saken går videre til fylkesmannen og Stortinget.