Hopp til innhold

Vil lokke oss ut av den sosiale komfortsonen

Et nytt matkonsept utfordrer nordmenn til å åpne stuene og lage middag til ukjente mennesker. Eat in Common gir en anledning til å gå litt utenfor den sosiale komfortsonen. Sårt tiltrengt i Norge, mener de som har testet det ut.

Et nytt matkonsept utfordrer nordmenn til å åpne stuene og lage middag til ukjente mennesker. Eat in Common gir en anledning til å gå litt utenfor den sosiale komfortsonen. Sårt tiltrengt i Norge, mener de som har testet det ut.

VIDEO: Melisa Nalo meldte seg på som vert hos Eat in Common, og fikk besøk av fem ukjente mennesker. Foto: Anders Fehn/NRK.

Melisa Nalo baker

Melisa Nalo lager dessertscones til overraskelsesgjestene.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Du går jo ikke og ringer på dørene til folk for å spørre om de vil ta en kaffe liksom.

Ingrid Dalseg

– Den viktigste ingrediensen er kjærlighet. Jeg prøver på det siden jeg ikke har oppskrift, sier Melisa Nalo.

Hun er i gang med desserten. Middagen står allerede klar på komfyren og bordet er dekket.

– Jeg tror det kommer en mann som heter Henrik, og en del jenter, men jeg vet ikke hvem de er. Jeg aner ikke hvem som kommer. Det er litt spennende, sier hun.

Eat in Common

Konseptet Eat in Common ble lansert i Oslo den 11. oktober, og helgen etter sto Stavanger for tur. Flere verter inviterte ukjente mennesker til bords i hovedstaden og oljehovedstaden. Alle plassene ble fylt opp.

Tanken bak er at mennesker som mangler nettverk, nettopp har flyttet til byen, har lyst på et miljøskifte eller bare er nysgjerrige på nye mennesker kan melde seg på og stille som enten middagsarrangør eller gjest.

Verter registrerer seg på eatincommon.com og presenterer seg selv og maten de har tenkt å sette på bordet, og interesserte melder seg på og betaler for sin andel av matkostnadene.

– Konseptet er at folk kan treffes og spise mat sammen, privat. At du som har et stort spisebord med ekstra plass kan si på en vanlig tirsdag at du vil lage mat og invitere hvem som helst til å spise hos deg. De som vil komme på middag registrerer seg opp på vår nettside, og så har dere en hyggelig aften, sier initiativtager Metteliva Henningsen.

Vennskap eller bekjentskap

– Det er verter over hele byen som inviterer folk hjem. Blir kjent med nye folk, kommer hjem til noen, og vet ikke helt hva som venter deg, det er jo litt spennende, sier Melisa Nalo.

For henne er konseptet perfekt. Hun reklamerte med «Meli's seafoodparty» og åpnet leiligheten på Tasta i Stavanger for middagsselskap for fremmede. At gjestelisten er hemmelig gir ingen grunn til bekymring.

– Jeg er veldig sosial av meg og har lett for å komme i kontakt med nye folk. Det er kjempekoselig å møte nye folk, se på dynamikken og ikke vite hva som skjer. Man vet aldri om det blir vennskap eller bekjentskap, sier hun.

Eat in Common hos Melisa Nalo i Stavanger

Eat in Common-middag hos Melisa Nalo i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Interesse fra Bergen og Berlin

Metteliva Henningsen

Metteliva Henningsen, daglig leder for Eat in Common.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Jeg satt hjemme i leiligheten min i København, så ut vinduet på andre som spiste alene og tenkte at det var rart at jeg ikke kunne spise med dem, sier Metteliva Henningsen.

Ideen hennes var å gjøre det lettere for folk å møtes. Da hun flyttet til Stavanger syntes hun det var vanskelig å komme i kontakt med nye mennesker.

– Det er så få anledninger der man møter nye folk. Jeg synes vi trenger noen plasser der vi kan møtes og ha et fellesskap. man trenger jo ikke å bli bestevenner, men det er godt å møte nye mennesker, sier hun.

Eat in Common startet i Oslo og Stavanger, men det er stadig flere som liker ideen.

– Vi har allerede fått henvendelser fra Bergen, Trondheim, Berlin, Litauen, Madrid, Sverige og København, så det er absolutt i ferd med å spre seg, sier hun.

– Høy terskel for å bli invitert

Ingrid Dalseg

Ingrid Dalseg.

Foto: Anders Fehn / NRK

Hos Melisa er gjestene på plass. To fra Bulgaria, en fra Danmark, ei fra Sandnes og en student fra Bergen.

– Jeg hørte om dette tilfeldig, og fikk lyst til å se hva det var for noe, og møte nye folk. Det er et veldig bra initiativ, sier Ingrid Dalseg.

Da hun flyttet fra Bergen til oljehovedstaden lenger sør synes hun det var mindre kultur for å møte nye folk.

– Terskelen for å bli invitert innenfor er litt høyere her. Stavanger er kanskje litt mer lukket, og trenger kanskje en ekstra puff på det området. Jeg tror det er veldig mange som etterlyser slike ting litt utenom det vanlige, sier hun.

– Det er ikke noe kultur her for gå på bar og snakke med folk. Da må man enten gå ut og drikke, eller drive med sport. Dette er en veldig uformell måte å møtes på og det er veldig positivt. Du går jo ikke og ringer på dørene til folk for å spørre om de vil ta en kaffe liksom, legger hun til.

– Timeplanen kan ikke brytes

Deyan Panchev og Eva

Deyan Panchev og Eva, begge fra Bulgaria.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Bulgarske Deyan Panchev kom til Stavanger for syv måneder siden for å jobbe i oljeindustrien. Han beskriver seg selv som en veldig sosial person, men han synes det har vært vanskelig å få et nettverk utenfor jobben.

– Mentaliteten hos nordmenn er veldig forskjellig fra slik det er i Mellom- og Øst-Europa. De er ikke så åpne og veldig familieorienterte. Det er vanskelig å møte nye mennesker og gå ut med nye folk. Her er alt strengt satt inn i en timeplan, og timeplanen kan ikke bli brutt, sier Panchev.

Det var sjefen hans som tipset om Eat in Common og Panchev satte veldig stor pris på tilbudet.

– Dette kan være bra for å gjøre det lettere å møte nye folk. Jeg vet ikke om dette er et problem for folk flest, men det er det for meg. Jeg liker dette konseptet veldig godt, og blir gjerne med flere ganger, sier han.

– Har lyst til å gjøre det igjen

Melisa Nalo sin fiskesuppe

Melisa serverte fiskesuppe og hjemmebakt focaccia.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Kveldens vert er også veldig fornøyd med kvelden, og menneskene som møtte opp.

– De som melder seg på noe slikt er jo utadvendte mennesker. De er jo i utgangspunktet innstilt på å være åpne og sosiale, så det går veldig fint, sier Melisa Nalo.

– Det føles som om jeg inviterte venner. Det er så naturlig å dele et måltid og prate sammen. Det er veldig koselig, legger hun til.

På lanseringsdagene i Oslo og Stavanger var det ekstra mange som stilte spisebordene sine til disposisjon, men tanken er at man når som helst kan invitere til middag.

– Jeg anbefaler dette for alle som ønsker å prøve noe nytt, som vil komme litt ut av komfortsonen og liker å lage mat. Dette er en veldig kjekk erfaring, og jeg har lyst til å gjøre det igjen, sier Nalo.

Eat in Common hos Melisa Nalo i Stavanger

Eat in Common hos Melisa Nalo i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK