Hopp til innhold

Her i Sokndal har kommunen ansatt egen sexolog

En kommunal sexolog, besøk på sexklubber og visitt fra transvestitten Esben Esther Pirelli Benestad har fått det til å renne over for Oddlaug Tønnesen.

Sogndalstrand, Sokndal

I tillegg til å la en av sine ansatte ta etterutdanning som sexolog, har den også støttet arrangementet Kjærlighetsuka i ni år. Målet er blant annet å øke innbyggertallet.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Det har vært storm på telefonen i dag. Mange mener problemene med både eldreomsorg, psykiatri og rus er større, sier Oddlaug Tønnesen.

Red Light District, Amsterdam

Red Light District i Amsterdam. Ille at besøk her er en del av utdanningen til en kommunalt ansatt, mener Oddlaug Tønnessen.

Foto: Peter Dejong / AP

Hun er i sjokk over at Sokndal kommune har brukt penger på sexolog-etterutdanning for lederen for den psykiske helsetjenesten i kommunen, Tom Sigurd Nybø.

At besøk på norske sexklubber og i Amsterdam er en del av utdanningen, gjør ikke saken noe bedre.

– Noen får bot, andre får lønn

– Andre som har vært på slike klubber har fått bot, men her i Sokndal får de lønn, sier hun.

Derfor skrev Tønnesen innlegg i lokalavisen Dalane Tidende.

Hun har selv jobbet med barnevern og psykiatri, og ytret i leserinnlegget en sterk uenighet i det hun mener viser at Sokndal satser på sex foran hjelp til folk med psykiske lidelser.

«Kommunen burde heller tenkt på at det etter klokken 15.00 er det ingen hjelp å få for de med psykiske lidelser», skriver Tønnesen i innlegget.

– Alle har en seksualitet

Tom Sigurd Nybø, som fra før er barnevernspedagog, brukte to år på videreutdanningen ved Universitetet i Agder. I et intervju med Dalane Tidende sist uke skrøt han av kommunen som ga ham anledning til å ta utdannelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oddlaug Tønnesen

Oddlaug Tønnesen synes ikke noe om at kommunen hun bor i har brukt penger på å skaffe en sexolog.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Til NRK sier han at bevisstgjøring av seksualitet kan hindre at mange ender som pasienter i psykiatri og rusomsorg.

– Jeg tenker at det er like viktig å ha en sexolog i alle kommuner rundt om i landet. Seksualitet er noe vi alle har. Seksualitet er viktig for den psykiske helsen, sier han.

Esben Ester Pirelli Benestad

Esben Esther Pirelli Benestad.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

– De latterliggjorde kommunen vår

Sist uke inviterte Nybø Sokndals befolkning til inspirasjonsforedrag om mangfoldig kjærlighet. Da snakket den åpne transvestitten Esben Esther Pirelli Benestad for omkring 60 sokndøler.

Det bidrar kun til latterliggjøring av kommunen, mener Tønnesen.

– Jeg følte det var pinlig. Jeg var ute av kommunen den dagen, og der jeg var lo de, spurte «Har du tid til å være her? Er ikke du og hører på sexologen»? Jeg følte de latterliggjorde kommunen vår, mener Tønnesen.

– Jeg kan forstå at noen synes dette var litt voldsomt og kanskje litt ubehagelig. Litt «rett i fleisen». Men seksualitet er en naturlig ting, og dette er noe de aller fleste i Sokndal synes er bra, svarer sexologen på Tønnesens kritikk.

Kunne «øke innbyggertallet» i telt

Det er ikke første gang Sokndal kommune har brukt penger på mellommenneskelige forhold. I ni år har Kjærlighetsuka blitt arrangert hver høst.

Under «festivalen» oppfordres innbyggerne til romantiske aktiviteter – turer i skog og mark, middag og kino. Et år satte initiativtakerne opp et telt i naturen hvor folk kunne «sørge for at innbyggertallet økte».

– De hadde ikke spurt eieren engang, sier Tønnesen om teltet.

Kjærlighetsukas grunnlegger, Olav Magnus Lundø, ser fordeler med at den lille bygda har fått egen sexolog.

– Det er ganske tøft, og flotte ressurser de har brukt. Det er mange som sliter med legningen sin, og da er det fint at vi har noen som er godt utdannet for å hjelpe, sier han.