Hopp til innhold

Hvorfor sier rogalendinger alltid «om»?

– Om du har en penn? Om du skal på byen? Om du kan komme hit? Særlig de som kommer utenbys fra har lagt merke til hvordan rogalendinger stiller spørsmålene sine.

Hvorfor spør rogalendinger alltid om?

Andrea Horni (bakerst til høyre) og venninnene på Universitetet i Stavanger synes måten rogalendinger spør på er litt merkelig.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Vet du, jeg har faktisk begynt å si det selv, forteller Amalie Boye.

Amalie Boye

Amalie Boye kommer fra Trøndelag, men har selv begynt å starte spørsmålene med «om».

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Hun er student ved Universitetet i Stavanger (UiS), kommer opprinnelig fra Trøndelag og har endret måten hun stiller spørsmål på.

– Rogalendingene skvetter litt hvis jeg ikke starter spørsmålene mine med «om». Kanskje er det fordi det blir litt mykere, enn hvis jeg spør rett på, forteller hun.

Høres høfligere ut

Det er gjort noe forskning på fenomenet, men ikke så mye, ifølge førsteamanuensis ved UiS, Jan Kristian Hognestad, som har studert språk og dialekter.

Jan Kristian Hognestad

Jan Kristian Hognestad er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, og tror det har med høflighet å gjøre når man starter spørsmålet med «om».

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Det handler nok om høflighet eller neddemping. Hvis du spør «kan du komme og hjelpe meg litt?» så høres det nærmest litt kommanderende ut. Hvis du derimot spør «Om du kan komme og hjelpe meg litt?» så blir det litt mer greit både for den som spør og den som blir spurt, forklarer han.

– Hvis man vil være enda litt mer forsiktig når man spør, kan man endre fra presens til preteritum og spørre «Om du kunne kommet og hjulpet meg litt?», så det er nærmest et trestegsprinsipp ut ifra hvor dempet man vil være, utdyper han.

En sær måte å spørre på

Flere av dem som kommer utenbys fra har merket seg fenomenet. Student Andrea Horni synes det er litt rart.

– Det er annerledes, men det er vel typisk Stavanger, sier hun.

– Jeg sa det faktisk selv sist jeg var hjemme, men jeg prøver å unngå det, sier Horni.

Flere i jentegjengen hun sitter med nikker og er enige. Måten rogalendinger spør på er litt sær. Men hvor kommer dette uttrykket fra?

– Jeg tror det kommer fra «Jeg lurte på om ...». Men hele den første delen av setningen har forsvunnet, også blir det bare «om» igjen, forklarer Hognestad.