Hopp til innhold

Hva er Rogalands beste dialektord?

I går starta TV-serien Dialektriket på NRK1. Dette er flaggskipet i NRKs gigantsatsing på dialekter denne høsten. I ekspertpanelet finner du Ingeborg fra Stavanger.

Dialektriket har samlet inn hele Norges yndlingsdialektord. I Stavanger viser Simen, Tiril og Ingeborg Hauge Østbø fram sitt.

VIDEO: Hva er ditt yndlingsdialektord? Simen, Tiril og Ingeborg Hauge Østbø viser fram «pappa sitt dialektord».

Ingeborg Hauge Østbø

Ingeborg Hauge Østbø.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

I TV-serien møter du Folkerøysta, et folkepanel med sju utvalgte personer fra sju steder i landet som kommer med meninger om dialekt og språk. Panelets yngste og definitivt mest sjarmerende medlem er syv år gamle Ingeborg Hauge Østbø fra Stavanger.

– Jeg synes det er bra og gøy å være på tv. Og det er ekstra gøy når det handler om dialekter. Dialekter er veldig bra å ha, sier hun.

Hun sier «godteri» og ikke «snop», men har ellers en ganske typisk Stavangerdialekt. I tillegg kan hun Haugesundsdialekt, Oslodialekt og Bergensdialekt.

– Mamma er fra Haugesund og snakket Haugesundsdialekt. Det eneste problemet er at hun sier «føysa» i stedet for «dissa», og det må hun slutte med. Broren min snakket Haugesundsdialekt helt til han sluttet i andreklasse, sier hun.

#nrkdialekt

«Dissa» er for øvrig Ingeborgs favorittdialektord.

Hva er ditt yndlingsord på din dialekt? Ta bilde av deg selv med et ark hvor du har skrevet ordet, merk det #nrkdialekt og del det på Instagram eller Twitter.

Dialektord

Her er våre yndlingsdialektord fra Rogaland.

Foto: NRK

Kårer landets beste dialektord

– NRK inviterer folk til å samle inn og stemme fram sitt favorittdialektord. Det er språkår i år og dialektfeber for tiden. Vi feirer det med en ny TV-serie om dialekt, kåring av ord og mye mer, sier prosjektleder i Dialektriket, Kristin Helgeland Hauge.

Her kan du nominere og stemme på Rogalands beste dialektord.

– Det har vært kjemperespons allerede. Over 6000 ord er nominert. Nå begynner stemmingen også å ta seg opp. Det er mange som har sterke følelser når det gjelder dialekter, sier hun.

Hva er klokken? eventuelt Ka e'u?

VIDEO: I går startet Dialektriket på NRK. I flere av programmene treffer vi haugesunderne Alexander Urrang Hauge og Kjetil Sande.

«Dra med i flettå»

– De seks neste ukene vil vi ta med folk på en oppdagelsesreise i galskapen i Dialektriket i Norge. Rogaland er veldig godt representert. Serien handler om hva dialekter betyr for oss og hvorfor de setter i sving så sterke følelser hos oss. Det er en viktig del av vår tilhørighet og identitet i Norge, sier Helgeland Hauge.

Haugalendingene Alexander Urrang Hauge og Kjetil Sande er også med i serien. De har samlet inn dialektord på Facebook, laget T-skjorter med dialektuttrykk og skrevet dialektboken «Dra meg i flettå».

– Dialekten er nøkkelen til identiteten vår. Det blir nøkkelen tilbake til barndommen og til det som egentlig er vårt. Det er nostalgi, humor og entusiasme. Dialekten er synonymt med den jeg er og hvor jeg kommer fra, sier Urrang Hauge.

De er ikke helt sikre på hvilket dialektord de er aller mest glad i.

– Jeg bruker mye «dryla» veldig mye, altså ikke å dryle til noen, men dryle i seg ei skjeva for eksempel, sier Sande.

– «Sabla skvere type» er et fint uttrykk. Det beste er når eldre uttrykk kommer opp igjen og plutselig beskriver akkurat det du vil si, sier Urrang Hauge.

Rune Nilson fikk radiopris for sin dialektreise langs kysten. I den nye TV-serien Dialektriket, som har premiere på søndag, fremfører han en TV-versjon av reisen.

VIDEO: Bli med på Rune Nilsons dialektreise.