Hopp til innhold

Du kan være en livsfarlig sjåfør uten å vite det selv

Tolv prosent av alle trafikkulykker skyldes trolig at sjåføren lider av pustestopp om natten, og derfor ikke klarer å holde konsentrasjonen på topp om dagen.

Ulykke Borge

Inntil tolv prosent av alle trafikkulykker kan være forårsaket av personer med søvnapné. Det sier Jan Fossheim, øre-, nese- og halsoverlege på Stavanger Universitetssjukehus.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Det er en svært høy risiko for å være innblandet i en trafikkulykke hvis du lider av søvnapné.

Folk som lider av sykdommen stopper av og til helt med å puste, gjerne om natten, og de får derfor for lite oksygen til hjernen.

– Inntil tolv prosent av alle trafikkulykker kan være forårsaket av personer med søvnapné, sier Jan Fossheim, øre-, nese- og halsoverlege på Stavanger Universitetssjukehus (SUS), til NRK.no

Folk vet ikke at de er syke

Jan Fossheim

Jan Fossheim er bekymret for at folk med søvnapne ikke vet om det selv, og med det kan være en fare i trafikken.

Foto: Privat

Fossheim er bekymret for at personer som har sykdommen søvnapné, er ute og kjører bil, til fare for seg selv og andre sjåfører.

– Noen er så trøtte at de kan sovne bak rattet, også er det de som blir så ukonsentrert på grunn av søvnmangelen, at de er ukonsentrerte og derfor forårsaker trafikkulykker, sier legen.

Ikke alle er klar over at de har sykdommen søvnapné, og Fossheim ber derfor folk som innimellom stopper helt å puste, om å ta en legesjekk.

– De fleste som lider av dette er udiagnostiserte. Er du mye trøtt, bør du derfor ikke kjøre bil og heller ta en legesjekk, sier Fossheim.

Han forteller at de få som har blitt oppmerksomme på at de stopper å puste om natten, ofte har fått høre det av sengepartneren sin.

– De bør fratas lappen

Ingrid Lea Mæland

Distriktsleder i Trygg Trafikk i Rogaland, Ingrid Lea Mæland, er glad for at legen belyser problemet med å være søvnig i trafikken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vil dere leger ta lappen fra sjåfører som har søvnapné?

– Ja, det vil vi gjøre hvis det helt klart kommer fram at personen er trøtte, ukonsentrerte og kanskje sovner under bilkjøring, sier Fossheim.

Han legger imidlertid til at behandlingen for sykdommen er svært effektiv, og at lappen vil gis raskt tilbake igjen når personen er friskmeldt.

Distriktsleder i Trygg Trafikk i Rogaland, Ingrid Lea Mæland, er glad for at legen belyser problemet med å være søvnig i trafikken.

– Å kjøre bil er ingen menneskerettighet. Vi må alltid legge stor vekt på risiko, og ikke den personlig friheten med å kjøre bil. Førere som ikke er i stand til å vurdere trafikkbildet skikkelig bør absolutt fratas lappen, sier Mæland til NRK.no.