Hopp til innhold

Holdningen til kirken endrer seg på ferie

Jo Inge Bolstad er helt alvorlig når han snakker. Han er prest i en av Norges best besøkte kirker. Kirken ligger riktignok i den spanske regionen Alicante, men sjømannskirken her er et samlingspunkt for nordmenn.

katolske Sankt Martha katedralen

Midt i byen Villajoyosa, ikke langt fra den norske kirken, ligger den katolske Sankt Martha katedralen. Her samles både unge og gamle til messe

Foto: Erik Waage / NRK

Jo Inge Bolstad

Jo Inge Bolstad stortrives som prest ved sjømannskirken i Albir-Villajoyosa. Kirken er et Kirkelig, kulturelt og sosialt møtested for nordmenn, i alle aldre, på Costa Blanca nord.

Foto: Erik Waage / NRK

12 000 nordmenn tilbringer hele eller deler av året i dette varme og solrike området av Sydspania. Her nede sogner de dermed til sjømannskirken i Albir-Villajoyosa.

Hverdagsjesus

I Spania bærer man gladelig troen sin på utsiden av klærne.

Foto: Erik Waage / NRK

Den spanske solen ser ut til å lokke gudstroen frem i eksilnordmenn. Hver dag fylles nemlig den norske sjømannskirken opp av besøkende. Her kan de møtes for å spise vafler, spille boccia, dra ut på turer eller delta på gudstjeneste.

Jo Inge Bolstad er på utgående kontrakt med kirken. Han reiser hjem til Norge etter sommeren, men legger ikke skjul på at han trives veldig godt på solkysten og håper å kunne vende tilbake hit om noen år. For det er fint å være sjømannsprest i Spania.

Klimaet er herlig, men engasjementet rundt kirken er helt unikt.

Populære gudstjenester

Nå er det Leif Oscar Reiestad fra Ålgård, som flytter ned til Spania med familien, for å overta arbeidet i Sjømannskirken der.

– Her har vi i gjennomsnitt 300 besøkende på gudstjenester, da jeg var prest i Drammen var snittet kanskje 30 besøkende, sier Bolstad.

Saken fortsetter under bildet.

bønn

Trine Færevåg leder bønnen før et møte i kirken. Kirken står også for over 800 arrangementer i løpet av året. Alle arrangementer i regi av kirken enten det er lørdagsgrøt, eller bryllup skal inneholde en såkalt «tankestrek», som er et par ord med kristent innhold.

Foto: Erik Waage / NRK

Folk endrer holdning når de reiser hjemmefra

– Dere sjømannsprester er så mye mer avslappet enn prestene hjemme i Norge, sier folk, forteller Trine Færevåg.

Hun er kollega med Bolstad, for det er to prester som jobber her.

– Jeg har vært prest i Norge i 20 år og jeg er samme personen fortsatt. Jeg tror det er folk sine holdninger som endrer seg når de kommer ned hit. I sjømannskirken er det ingen som spør hvor du kommer fra, alle er velkommen, sier Færevåg.

– Men er det ikke slik i Norge også?

– Jo, strengt tatt, men det er ikke slik likevel, sier hun.

Det kan være vaflene

avslappet i sjømannskirken

De dagene prestekjolen ikke er påkrevd, er t-skjorte, sandaler og korte bukser vanlig arbeidsantrekk for den norske sjømannspresten i Albir-Villajoyosa.

Foto: Erik Waage / NRK

Et ektepar fra Sylling i Tyrifjorden er i byen Albir på ferie. De har tatt turen innom sjømannskirken for å smake på vaflene.

– Vi må jo innom her, sier de.

I Norge går de svært sjelden i kirken. Hvorfor? Det er ikke så enkelt å svare på. Her er det mange pensjonister, de føler seg kanskje nærmere døden? Kan det være vaflene? Kanskje blir det bare slik at man søker sammen når man bor langt hjemmefra? Det trenger jo ikke å ha så mye med religion å gjøre.

– Vi er ikke noen ferieklubb, er Jo Inge Bolstad klar på.

Flaut i Kirken?

– Vi er en kirke, og folk kommer hit for å finne det man finner i kirkerommet. Samtidig har sjømannskirkene klart å opprettholde et image som tiltrekker seg folk, ikke støter dem fra seg.

– Hvordan skal han da klare å ta dette med seg til Norge, der det er flaut å gå i kirken?

– «Flaut» må kanskje settes i anførselstegn, men når man sitter i en diger, nesten tom kirke og er redd for at sidemannen skal høre at man synger med på salmene, så blir det ikke den positive, samlende opplevelsen som vi vil at et kirkebesøk skal være, sier Bolstad.

– Der mange går, går mange, legger kollega Færevåg til.

Holder på populariteten

vaflene i sjømannskirken

Få tar turen innom sjømannskirken uten å smake på vaflene

Foto: Erik Waage / NRK

Sjømannskirkene har klart å holde på den populariteten som kirkene i Norge har tapt. Samtidig er det slik at bygdedyret blir igjen hjemme, når nordmenn emigrer til Spania.

Under den spanske vårsolen er ekteparet fra Sylling i Tyrifjorden ferdig med vaflene, mens diskusjonen om hvorfor de holder seg unna kirken hjemme i Norge, ikke ser ut til å nå en ordentlig konklusjon.

– Hva er egentlig forskjellen på å gå i kirken i Spania og på å gjøre det i Norge?

Spørsmålet forblir ubesvart.

– Men vaflene her er veldig gode.

Flaue kirkegjengere

VIDEO: Geir Myklebust, konsulent i sjømannskirken forteller om hvordan folk opplever sjømannskirken.