Hopp til innhold

Her ligger skolebøkene elevene kunne fått

Foreldre vil ha skolebøker under streiken, men får dem ikke. Rektor ved stavangerskolen Kannik la til slutt ut pensumlista på internett.

Lærebøker på Kannik skole i Stavanger

Bare noen få klasser blant de 600 ungdomsskoleelevene ved Kannik skole i Stavanger får undervisning under streiken. Mange foreldre vil at elevene skal få pensumbøkene, men det kan ikke skolen hjelpe dem med. I stedet blir bøkene liggende i denne korridoren.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Stein Endresen

Stein Endresen, rektor ved Kannik skole i Stavanger.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Etter hvert var det så mange som ringte at vi ville sørge for at alle fikk den samme informasjonen, sier rektor ved ungdomsskolen Kannik i Stavanger, Stein Endresen, til NRK mandag formiddag.

I dag la han ut pensumlista på skolenettstedet linksidene.

– Vi får henvendelser fra foreldre jevnt over, sier han.

– Det er ikke hemmelig

Det foreldrene vil vite, er om de kan sende barna sine på skolen for å hente pensumbøker de kan bruke mens lærerne deres er i streik. Flere av foreldrene har også kontakta NRK med samme spørsmål. Men rektorens svar er nei.

Situasjonen er den samme flere steder i landet – blant annet på skoler i Sogn og Fjordane.

– I utgangspunktet er utlevering av bøker en oppgave jeg vanligvis har lite med å gjøre. I en streikesituasjon er det i utgangspunktet slik at ledere ikke skal overta de streikendes oppgaver. Foreløpig har vi valgt, i likhet med de aller fleste andre skoler, å ikke levere ut bøker, sier han.

Rektoren presiserer at mye av pensum er tilgjengelig på nettet.

– For dem som vil, og bruker tid, er det ikke vanskelig å finne arbeidsoppgaver knytta til kompetansemål. Det er ikke hemmelig, noe av dette, sier han.

Far kontakta KS

38 av 40 lærere ved den 600 elever store skolen er nå i streik. I tillegg til de to lærerne er også fem ansatte i ledelsen og fem miljøarbeidere på jobb.

En av foreldrene, Odd Rune Skilbrei, kunne veldig godt tenke seg å få pensum hjem til datteren i åttende klasse.

– Noen vil jo faktisk begynne på skolen. Hun hadde gleda seg til å komme i gang. Hvorfor kan ikke elevene bare få bøkene, det er poenget vi vil få fram, sier han.

Etter at pensum blei lagt ut på nett, tror Skilbrei at han kommer til å kjøpe bøker til datteren – hvis det virkelig ikke lar seg gjøre å hente ut bøkene på skolen. Han har også vært i kontakt med de streikendes motpart, KS, som ifølge Skilbrei svarer at det ikke er noe problem å få ut bøkene, så lenge ikke rektoren sjøl er i streik.

Alle bøker registreres

Det er en omfattende jobb å dele ut skolebøker i 13 fag til 600 elever, ifølge rektor Endresen.

– Når vi får inn bøker her til skolen, blir de registrert i base av skolebibliotekaren. Bibliotekaren er en lærer. Hver enkelt bok eleven får, er kobla til denne eleven i systemet, forklarer rektoren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lærebøker på Kannik skole i Stavanger

600 elever skal ha bøker i 13 fag. En bibliotekar, som er lærer, må registrere alle bøkene i skolens database, før de leveres ut til hver enkelt elev, ifølge rektor Stein Endresen.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Stavangerskolen er en av skolene som er hardest ramma av konflikten mellom lærerne og KS. Akkurat nå er det bare noen få klasser som får undervisning: To klasser på tiende trinn har matte og naturfag, tre grupper har spansk og ei valgfaggruppe har teknologi.

Over 1000 lærere streiker i Rogaland. I hele landet er nesten 8000 lærere i streik, og 100.000 skoleelever ved 200 skoler er ramma.

– De fleste lærere jobber lenger

Da NRK snakka med rektoren på radio sist torsdag, la han ikke skjul på at han ikke er blant skolelederne som ønsker å binde mer av lærernes arbeidstid til skolen.

– Vi har levd godt med den avtalen vi har hatt. Avtalen her på skolen har vært slik at vi har hatt mulighet til å disponere personalet innenfor den åpningstida skolen har. Det har gitt oss muligheten til å planlegge de aktivitetene vi skal ha, sa han.

Folk utenfor skolen har en gal oppfatning om hvor mye lærerne jobber, ifølge rektoren.

– Det er en forestilling om at lærerne forsvinner fra skolen etter at de er ferdige med undervisninga. Slik er det bare ikke. Det var kanskje slik da jeg begynte å undervise for 40 år siden, men ikke nå lenger. De aller fleste lærerne sitter lenge på skolen, noen lenger enn sju og en halv time også, sa Endresen sist uke.