Hopp til innhold

Her får unge asylsøkere møte politiet

For å unngå tøffe møter med norsk politi, inviterer politiet mindreårige asylsøkere til seg for å lære dem hvor grensene går.

Uten foreldre og med tunge historier i bagasjen, har en rekke mindreårige asylsøkere kommet til Norge de siste årene.
For å unngå unødvendig harde møter med norsk politi, har de i Stavanger i stedet blitt invitert TIL politiet for å lære hvor grensene går.

For å unngå unødvendig harde møter med norsk politi, har mindreårige, enslige asylsøkere i Stavanger blitt invitert til politiet for å lære hvor grensene går.

– Det er så stor forskjell. Politiet her er veldig snille og hjelper mennsker, i mitt hjemland slår de og er veldig farlige, sier David Yousef.

David Yousef

David Yousef ser store forskjeller på politiet i Stavanger, og hans hjemland Syria. I Stavanger har han lært seg at politiet ikke er farlige.

Foto: Silje Bråstad / NRK

For to år siden flyktet han fra Syria til Norge. I likhet med en rekke andre mindreårige asylsøkere er han uten foreldre, med en vanskelig fortid i bagasjen.

For å gjøre møtet med Norge litt enklere, har Stavanger politistasjon invitert ungdommene på besøk.

– Vi føler at dette er viktig for en sårbar gruppe av unge gutter og jenter som kommer fra konfliktfylte områder. De får lære om grenser og rettigheter de har i vår by, sier politioverbetjent Jan-Atle Larsen, som leder U18-avsnittet ved Stavanger politistasjon.

Ser på politiet som fiender

Jan-Atle Larsen

– Politiet blir av mange asylsøkere sett på som en potensiell fiende og representerer fare, sier Jan-Atle Larsen ved Stavanger politistasjon.

Foto: Silje Bråstad / NRK

Med seg på laget har politiet barnevernstjenesten i kommunen. Siden 2012 har samarbeidet gitt gode resultater, og prosjektet blir nå en permanent ordning. Til nå har rundt 20 ungdommer vært innom politistasjonen hvert år.

– Politiet blir av mange asylsøkere sett på som en potensiell fiende og representerer fare. Mange har dårlig erfaring med andre lands maktapparater, forklarer Larsen.

LES OGSÅ: Legger ned asylmottak – får flere asylsøkere

Konsekvenser ved lovbrudd, kunnskap om kriminalitet, lovverk og politiets arbeid er blant postene på programmet. En sexolog snakker også med ungdommene om seksualitet, og arrangerte ekteskap og tvangsekteskap er temaer som tas opp.

– Flere vil bli politi

Abbas Ahmedi

Abbas Ahmedi, som flyktet fra Afghanistan for ett år siden, har fått ny kunnskap om lovverket i Norge.

Foto: Silje Bråstad / NRK

For Abbas Ahmedi, som flyktet fra Afghanistan for ett år siden, har møtet med politiet vært lærerikt.

– Jeg har lært mye, for eksempel at narkotika er forbudt, forteller Ahmedi.

Politioverbetjent Larsen sier at tilbakemeldingen fra ungdommene har vært gode.

– Flesteparten er litt skeptiske når de kommer inn her, men så ender det som regel med at at par stykker vil bli politi når dagen er over, sier han.