Hopp til innhold

Helge Lund møtt av demonstranter før generalforsamling i Statoil

Statoil er anklaget for bløff av en tidligere oljesanddirektør og ble møtt av demonstranter utenfor generalforsamlingen. Konsernsjef Helge Lund avviser kritikken.

Demonstranter utenfor Statoils generalforsamling

Noen av demonstrantene fra Natur og Ungdom utenfor Statoils generalforsamling i Stavanger. Greenpeace og WWF Norge foreslo at Statoil trekker seg ut fra utvinningen.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Da Statoils generalforsamling startet i Stavanger klokken 17 tirsdag, ble deltakerne møtt av blant andre Greenpeace, KrFU, Natur og Ungdom, Unge Venstre, WWF og representanter fra kirken.

Statoils oljesandengasjement i Canada har tidligere fått kritikk for å være i konflikt med urfolkinteresser, og forgifte naturen.

Tidligere tirsdag gikk tidligere direktør for Statoil i Canada, Robert G. Skinner, ut og mente at det bare er en bløff at utvinningen kan gjøres særlig mye mer miljøvennlig på kort tid.

Mandag kalte Stavanger-biskop Erling Pettersen Statoil grådig og uetisk.

Statoil-sjef Helge Lund

Helge Lund.

Foto: MARK EARTHY / SCANPIX

Lund: – Må være fakta

Konsernsjef Helge Lund har merket seg kritikken, men avviser den.

– Det er stort engasjement rundt Statoils virksomhet, og det skal det være. Men det er viktig at debatten er mest mulig basert på fakta, sier Lund.

Selv om motstanderne av oljesand i fjor bare fikk 1,25 prosent av stemmene på generalforsamlingen, og 1,39 året før, foreslo likevel Greenpeace og WWF Norge at Statoil trekker seg ut fra utvinningen.

Årets fasit ble 2,14 prosent for forslaget. En dobling de to organisasjonene er glade for.

– Stemmer for aksjeverdier tilsvarende 7,6 milliarder kroner støttet forslaget. Vi er glade for at støtten fra private og profesjonelle aksjonærer øker, men samtidig er vi skuffet over at regjeringen fortsatt opprettholder sin støtte, sier WWFs fagsjef Arild Skedsmo og Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leder i samisk kirkeråd, Anne Dalheim og informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen

Leder i samisk kirkeråd, Anne Dalheim og Truls Gulowsen i Greenpeace var blant demonstrantene.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– Med et samlet kirkemøte bak oss kan vi ikke godta at norske bedrifter ute i verden setter økonomi fremfor etikk, sier leder i samisk kirkeråd, Anne Dalheim.

– Mediene viser feil bilder

Konsernsjef Lund mener mediene er med på å feilinformere om oljesandprosjektet.

– Mesteparten av debatten i Norge dreier seg om gruvedrift, men vi borer faktisk brønner. De fleste mediene viser bilder av store gruveanlegg, men vi forurenser ikke vann, og vi er ikke årsak til det som angivelig gir store kreftepidemier, sier han.

Ifølge Teknisk Ukeblad kalles Statoil-representanter «Storytellers» i Canada. Grunnen er at de skaper en virkelighet som ikke eksisterer, sier Robert G. Skinner ifølge nettstedet.

– Best og renest

– De ansatte, norske myndigheter og nordmenn forventer at selskapet skal være best og renest i verden. De forteller disse historiene for et norsk publikum, sier han.

– Vi driver ikke bløff. Vi har tvert imot stor åpenhet om virksomheten vi driver. Vi har hatt mange delegasjoner til Canada for å vise virksomheten, sier Lund, som er klar på at Statoil vil drive anlegget mer effektivt og få ned CO2-utslippene.

– Vi er på god vei, og har gode resultater, sier han.