Hopp til innhold

Innsidesaken satte familielivet på vent i fem år

I perioder var arbeidsmengden så stor at statsadvokat Birgitte Budal Løvlund måtte flytte fra mann og barn. Hun skaffet seg arbeidsleilighet ved tinghuset i Stavanger.

Birgitte Budal Løvlund

I perioder var arbeidsmengden så stor at statsadvokat Birgitte Budal Løvlund måtte flytte fra mann og barn. Hun skaffet seg arbeidsleilighet ved tinghuset i Stavanger.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Leiliheten har jeg benytta ganske mye, men vi har inngått en del avtaler i familien på forhånd. I en sånn sak kan man ikke ha et normalt familieliv, og det vet man når man går inn i det, forteller Budal Løvlund til NRK.

Mandag kom lagmannsrettens dom i Norges største innsidesak. Seks menn ble dømt for ulovlig handel av Acta-aksjer for over tre milliarder kroner, mens en tiltalt ble frikjent.

Toril Dale, Fred A. Ingebrigtsen og Bjørn Stordrange

Fred A. Ingbrigsten ble dømt til ni års fengsel og inndraging av 25 millioner kroner. Her med forsvarerne Toril Dale og Bjørn Stordrange.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Les også: Ni års fengsel for Acta-gründer

Da statsadvokat Birgitte Budal Løvlund overtok saken i september 2011, visste hun ikke stort om hva som lå foran henne.

– Man vet jo aldri helt hva man går til. Denne saken visste jeg i utgangspunktet lite om, sier hun.

Legger sosialt liv på hylla

Så mye arbeid har det vært at Birgitte Budal Løvlund i perioder har måttet forlate man og to barn i barneskolealder på Våland og flytte inn i arbeidsleilighet i sentrum. Sosialt liv

Midlertidig bustad

Arbeidsleiligheten ligger like ved rettslokalene til Gulating lagmannsrett.

Foto: Magnus Stokka / NRK

med venner, og eventuelle hobbyer har også måttet legges på hylla i denne tida.

Les også: – Dommer og aktor er ikke inhabile

Les også: – Fred A. Ingebrigtsen fungerte som «pengebinge» for de medtiltalte

– Vi må uansett levere den den kvalieteten som er nødvendig, og det er viktig fordi rettssikkerhet er viktig, sier statsadvokaten.

Som aktor har Budal Løvlund tilbrakt lange dager i retten. Først fem måneder i tingretten i 2012 og så åtte måneder i lagmannsretten. I tillegg kommer alle forberedelsene. Arbeidsmijløloven har det ikke vært mulig å følge i disse periodene.

Birgitte Budal Løvlund og Hans Christian Koss

Fra forhandlingene i Stavanger tingrett. Aktor Birgitte Budal Løvlund og Hans Christian Koss fra Økokrim.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Nei, vi har måttet inngå egne avtaler med vår arbeidsgiver. Det handler om stå opp tidlig og så jobbe hele dagen, sier hun.

40 000 sider dokumenter

Det er en sjeldent omfattende og komplisert sak. Blant annet hadde Budal Løvlund og teamet hennes 40.000 sider dokumenter klare for retten, pluss 30.000 sider med avhør de måtte ha oversikt over.

– En slik sak er mer krevende enn andre straffesaker både fordi det er så mye å sette seg inn i. Den inneholder kompleks jus og det kan være vanskelig å forklare hvorfor dette er ulovlig.

Aktoratet i innsidesaken

Statsadvokat Birgitte Budal Løvlund sier at teamet som jobbet med innsidesaken ble godt sveiset sammen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Teamet som jobber med en slik sak blir godt sveiset sammen.

– Man er helt avhengig av å få teamet til å fungere, og jeg har vært veldig heldig med mitt team. For meg har det vært en klar oppgave å se den enkelte, og hvordan vi skal få til de gode tingene sammen, sier hun.

Meningsfullt

Fred. A. Ingebrigtsen har bestemt seg for å anke til Høyesterett, og flere andre vurderer det samme. Birgitte Budal Løvdal er klar for en ny runde om nødvendig.

Trass i alt arbeidet, har jobben som aktor i Norges største innsidesak, vært meningsfult, sier hun.

– Ja, absolutt, og kanskje særlig i denne sakstypen der det å formidle både til domstolen og til almenheten at denne form for handlinger er samfunnsskadelige, og at det er defor de er ulovlige.