Gass
Det kan virke ukomplisert å ha en jevn temperatur på en gassgrill. Men det er en del ting som kan påvirke temperaturen.
- Hvor mange brennere og hvilken temperatur de står på.
- Ulik temperatur på de forskjellige brennerne vil gi en forskjell i varmeeffekten, dette er bare bra. Jeg liker godt å ha forskjellige soner på gassgrillen.
- Når det er indirekte grilling det er snakk om vil minst en av brennerne være skrudd helt av.
- På enkelte (helst billige) gassgriller er det vanskelig å oppnå en høy nok temperatur på. Med en slik grill pleier jeg å kjøre bånn pinne stort sett hele tiden.
- Du har lavere temperatur på gassgrillen med en gang den blir opptent. Jeg anbefaler at du venter i hvert fall i 15 min. før du begynner å grille. Da har grillen nådd den ønskede temperaturen og risten er også gjennomvarm.
Kull
En kullgrill kan være like plagsom som en lillebror eller -søster. Når du griller med kull må du være forberedt på å passe godt på temperaturen. Dette trenger slett ikke være noe problem, men jobben må gjøres. Her er noen viktige faktorer når det gjelder temperaturkontroll på en kullgrill.
- Start aldri grillingen på en kullgrill før kullet eller brikettene har fått en hvit-grå overflate. Hvis du bruker tennpipe kan grillingen begynne få minutter etter du har tømt kullet i grillen.
- Temperaturen i grillen vil synke fra det øyeblikket kullet eller brikettene er klare. Du kan faktisk miste opp til 50 grader i timen., så det er viktig å supplere med mer kull hvis du skal holde temperaturen jevn. For å grille på lavere temperatur må du bare la kullet brenne til du får den ønskede temperaturen.
- Temperaturen er også påvirket av hvor mye kull eller briketter du har i grillen. Bruk mer brensel for å få en høyere temperatur. For det meste vil jeg ha et tykkere lag kull eller briketter i den ene delen av grillen og mindre i midten av grillen. Jeg pleier også ha en kullfri sone. Der kan jeg flytte mat hvis det begynner å flamme opp, eller legge maten etter at den har fått nok farge.
- En grill med justerbar rist kan være hendig for å kunne kontrollere temperaturen.
- Du kan påvirke temperaturen i en kullgrill ved å justere luftstrømmen. Ha ventilene (både i lokket og under grillen) åpne for å få mest mulig varme. Steng ventilene delvis for å slippe inn mindre oksygen, og dermed også mindre varme.
Slik sjekker du temperaturen
Med et godt termometer vil du se temperaturen du jobber med. Vær litt obs fordi det finnes mange termometre som holder i noen dager og på mystisk vis slutter å virke.
Det finnes også en måte å sjekke den generelle grilltemperaturen på og det er å holde hånden 10 cm over grillristen og telle sekunder. Hvor lenge du kan holde hånden over grillen vil gi deg en idé om hvor høy tempertaur grillen har.
- Høy grilltemperatur: 2-3 sekunder
- Middels høye: 4-5 sekunder
- Middels: 6-8 sekunder
- Middels lav temperatur: 10 sekunder
- Lav: 12-15 sekunder
Lær deg dette trikset!