Hopp til innhold

Produksjonen delvis i gang etter gasslekkasjen

Alle de 25 ansatte som jobbet nattskift på Statoils anlegg på Kårstø ble evakuert. Like før klokka åtte ble gasslekkasjen stanset.

Gasslekkasje på Kårstø

En vakt på anlegget slo alarm etter melding om gasslekkasje klokka 22.30. Situasjonen er fortsatt ikke helt avklart, men politiet mener de har god kontroll.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Enhver gasslekkasje er i utgangspunktet alvorlig, og derfor var vi veldig raske med å varsle nødetater og naboer i går kveld. i tillegg satte vi sikkerheten til våre ansatte høyt. Deretter var fokuset på å få trykkavlastet anlegget, sier pressetalsmann Knut Rostad i Statoil.

Klokka 08.15 var gasslekkasjen på Kårstø-anlegget stanset. Det var 25 ansatte på nattskift på anlegget, og ingen av dem ble skadd.

Klokka 09.30 har teknisk personell gått inn på området for å vurdere skadeomfanget, og forsøke å finne årsaken. Produksjonen er delvis i gang.

– Lekkasjepunktet var på Statpipe-røret inn til anlegget. Åsgard-anlegget går som normalt, mens Sleipner har noe redusert produksjon. Det er for tidlig å si når produksjonen er i gang for fullt, sier Rostad.

Betegnes som stor lekkasje

Evakueringsalarm-skilt

Alarmen ulte i området, og det ble satt opp skilt ved anlegget for å varsle om den alvorlige situasjonen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Per nå er det vanskelig å si hvor mye gass som har lekket ut, men politiet beskriver lekkasjen som stor.

– Det var et stort trykk rundt lekkasjepunktet. Den videre etterforskninga får avdekke mer detaljer om hvor stor og omfattende lekkasjen var, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, avdeling Haugesund, Rune Plassen.

Det er metangass som lekker fra et inntaksrør fra Statpipe inne på selve anlegget. Det jobbes nå med å få gasstrykket ut fra røret.

– Gassen er ikke giftig, men brannfarlig, opplyser politiet.

– Vi har iverksatt gransking og ser alvorlig på saken, sier Øyvind Midttun, pressetalsmann i Petroleumstilsynet.

Kårstø lekkasje

VIDEO: Kommunikasjonsleder for Statoils anlegg på Kårstø, Ove Tungesvik, om gasslekkasjen torsdag kveld.

Anlegget ble evakuert

En vakt på anlegget slo alarm da meldingen om gasslekkasje kom klokka 22.30.

– Det vi gjorde da var å mobilisere vår beredskapsorganisasjon, og ha kontroll over personalet på stedet, sier kommunikasjonsleder for Statoils anlegg på Kårstø, Ove Tungesvik.

Alle inne på anlegget ble evakuert, bortsett fra personer inne på kontrollrom og i driftsbygning.

– Det er klart, en gasslekkasje er alvorlig. Nå arbeider vi med stedet der lekkasjen er, og vi ser at trykket går ned, sier Tungesvik.

Varsla beboere i området

Det ble også vurdert å evakuere beboere på vestsiden av anlegget og å stenge E39 ved Bokn bru, men dette ble vurdert som ikke nødvendig.

Sma Kårstø-lekkasje

Personer i området ble varsla om hendelsen via sms.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Beboere i området fikk sms med beskjed om situasjonen.

– Politiet fortalte oss at vi måtte evakuere. Så vi vekket barna og fikk klær på dem. Jeg tenkte at her måtte vi bare gjøre som politiet ga oss beskjed om, sier nabo Elin Helen Rikstad til NRK.

Evakueringen ble deretter ikke sett som nødvendig, og naboene fikk kontrabeskjed.

– Det ble sendt ut en såkalt UMS-varsling til folk i området, men det var kun anleggsområdet som ble evakuert. E39 er åpen som normalt, sier Plassen.

Flytårnet ved Haugesund lufthavn ble forsøkt varslet med tanke på siste fly fra Oslo. Tårnet på Sola ble også kontaktet med beskjed om at en ikke ønsker fly direkte over Statoils anlegg på Kårstø.