Hopp til innhold

Frykter storbrann under russetreff

Ekstrem tørke gjør at arrangørene frykter branner når over 12.000 russ samles i Kongeparken i dag. Nå settes det inn ekstra tiltak for å bedre sikkerheten.

Landstreffet, Kongeparken

Arrangørene av Landstreffet i Kongeparken frykter at tørre gressmatter kan begynne å brenne når over 12.000 russ samles på Ålgård denne helga.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Vi har fantastiske områder her, med mye gress og trær. Derfor er det viktig å passe på at dette ikke tar fyr, sier Aasmund Lund i Kongeparken.

I går ble det sendt ut OBS-varsel for nesten hele Sør-Norge etter flere skog- og lyngbranner de siste dagene, og ifølge meteorologene kan det ta tid før skogbrannfaren er over.

Aasmund Lund

Anders Herrebrøden i Gjesdal-politiet forsikrer om at de vil slå ned på bruk av åpen ild.

Foto: Mari Friestad / NRK

På Edlandsfjellet på Ålgård, ikke langt fra Kongeparken hvor russetreffet arrangeres, herjet det kun for noen få dager siden en stor brann.

Nå gjør Lund og resten av Kongeparken tiltak for å bedre brannsikkerheten.

– All bruk av åpen ild er forbudt i nærheten av gress, og det er satt opp egne vanndunker på asfaltområdene. I tillegg kommer brannvesenet til å ha en egen bil stående her, dersom det skulle være nødvendig, sier Lund.

Politiet med på laget

I tillegg til at brannvesenet og Kongeparken gjør sitt, kommer også politiet til å følge opp forbudet om bruk av åpen ild.

Betjentene som skal patruljere i Kongeparken denne helga, har fått beskjed om å slå ned på akkurat dette.

– På grunn av stor brannfare i området, kommer vi til å informere russen om bruk av ild. Vi kommer til å gjøre det vi kan for å forhindre branner i området, sier innsatsleder Anders Herrebrøden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kongeparken

Det er ikke bare brannsikkerheten som står i høysetet. I fjor ble det anmeldt fire voldtekter etter Landstreffet. I år har politiet satt av en egen politietterforsker til å ta seg av de mest alvorlige sakene.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

8000 dugnadstimer

Det er mye å tenke på når 12.500 russ samles for å feire at 13 års skolegang er over. Det er ikke bare brannfaren som bekymrer - i fjor blei det anmeldt fire voldtekter under russetreffet.

I år er en egen politietterforsker satt av til å ta seg av de mest alvorlige sakene.

– Alle disse sakene ble henlagt i fjor. Det beste er at vi har null slike hendelser. Russen har også et ansvar for å ta vare på seg selv, men hvis det dukker opp hendelser underveis, så skal vi være klare til å ta oss av dette, sier Herrebrøden.

Også landstreff-ledelsen har satt inn ekstra forebyggende tiltak for å prøve å forhindre blant annet voldtekter.

– Enkelthendelser kan du aldri avskrive 100 prosent. Men vi har fått belyst store deler av festivalområdet. Vi har satt opp overvåkingskamera, i tillegg til alle vaktene, sier Lund.

Flere hundre personer er i sving for at arrangementet skal gå mest mulig smertefritt.

– Vi har 8000 dugnadstimer, 400 vakter til enhver tid. Politiet er her, og Røde Kors stiller med 150 personer, forteller Lund.

Jobber frivillig

Sigrunn Bjørnseth

Sigrunn Bjørnseth skal være natteravn under Landstreffet i Kongeparken denne helga. Hun er skremt over voldtektene i fjor, men ønsker å være med på å forhindre eventuelle nye tilfeller i år.

Foto: Mari Friestad / NRK

En av dem som skal sørge for at russen får en trygg feiring er Sigrunn Bjørnseth.

Dette er hennes tiende år som natteravn, men det er første gang natteravnene stiller på dette arrangementet.

– Vi skal gå langs elva og være tilgjengelig hele døgnet, sier hun og forteller at de fleste natteravnene skal holde seg utenfor selve festivalområdet.

I fjor skjedde det groveste overgrepet utenfor Kongeparken, der natteravn Bjørseth skal gå nattestid. Det er hun veldig klar over, men hun er glad for at hun velger å være her denne helga.

– Den hendelsen skremmer nesten vettet av alle natteravnene. Men kan vi være med på å forhindre at det skjer igjen, så kunne jeg gått her i 24 timer i døgnet, sier hun.