Hopp til innhold

Statoil om olje og vind: – Ja takk, begge deler

– Vi må ha mer olje, men også mer fornybart, det er beskjeden fra et litt grønnere Statoil enn det man vanligvis hører.

Oljeboring på Gudrunfeltet i Nordsjøen og Statoils flytende vindmølle Hywind i Åmøyfjorden

Oljeboring på Gudrunfeltet i Nordsjøen og Statoils flytende vindmølle Hywind i Åmøyfjorden går an å kombinere, mener Statoil. Miljøorganisasjoner og kirken mener noen snart må si stopp for oljen.

Foto: Harald Pettersen/Hild Bjelland Vik / Statoil

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi må fortsette å lete etter olje, det er helt nødvendig for å dekke behovet for energi i verden, klar beskjed fra sjeføkonom i Statoil, Eirik Wærness.

Han snakker om «energimiksen» – altså hvilke type energi som skal dekke verdens behov. Og både olje, vind, gass og kull er med.

– Noen må si stopp

Energimiks har nærmest blitt et trendord når oljebransje og miljøorganisasjoner diskuterer energi. Men der miljøorganisasjonene mener verdens, og Norges, energibehov kan dekkes av fornybar og grønn energi, sier Statoil ja takk, begge deler.

– Vi ser at det blir større behov for energi, og vi mener at gass er nødvendig for å øke andelen fornybar energi, sier direktør for bærekraftig utvikling i Statoil, Hege Marie Norheim.

Hun legger til at både olje og gass er helt nødvendig for å sikre at det er nok energi til alle.

Men, der får hun motstand.

Hege Marie Norheim er direktør for bærekraft i Statoil.

Hege Marie Norheim er direktør for bærekraft i Statoil.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det kan være vi må si at «nei, vi trenger ikke møte verdens energibehov». Noen må si stopp, sier Kjetil Aano.

Han er prost i Tungenes prosti, i Stavanger, og mener store deler av den fossile energien, som olje og gass, må bli liggende til fremtidige generasjoner. Han ønsker å gjøre kirken mer gjeldende som aktør i den norske klimadebatten.

– Jeg mener at det er etisk uforsvarlig at vår generasjon skal bruke opp alle de fossile energiressursene, som naturen har brukt millioner av år på å skape. Vi må la noe ligge til kommende generasjoner, sier Aano.

Han underbygger dermed rapporten fra Kirkens Nødhjelp som kom tidligere i august, og som konkluderer med at Norge må kutte 48 prosent av utslippene frem mot 2030.

– Sitter i glasshus

Statoil på sin side, mener på sin side at det vil bli mer fornybar energi, og mindre kull. Men at det vil bli umulig å sørge for nok energi til hele verden uten at olje og gass fremdeles er en stor del av energimiksen.

– Det er klart når det gjelder tekniske detaljer, så er det politikere som må skjære igjennom. Men jeg vil sette dette høyt på kirkens agenda, vi må ta hensyn til fremtidige generasjoner, sier Aano.

Han, og flere politiske aktører, møtes i kveld til debatt om hvorvidt man skal oljen ligge, og han vet det er delte meninger. Og selv om han helst vil mane til måtehold, erkjenner han raskt at han sitter i glasshus.

– Vi er fanget i en livsstil og i en oljeavhengig økonomi, men det trengs politiske løsninger som er upopulære, sier han.

For Statoil utelukker ikke bærekraftighet olje, eller motsatt. De er sikre på at de kan spille en viktig rolle i reduksjon av utslipp, og kanskje til og med tjene penger på veien. En del av løsningen er mer gass, og høyere CO2-avgift globalt.

– Vi har forholdt oss til høye CO2-avgifter i mange år her hjemme, og vi er gode på det. Hvis verden også får høye CO2-avgifter, er det en konkurransefordel for oss, avslutter Norheim.