Hopp til innhold

Tror båtførere spekulerer i promillegrensen til sjøs

De fleste båtførerne som blir kontrollert om kvelden og i helger er beruset, men svært få blir anmeldt. – Båtførere spekulerer i promillegrensen, tror politiet.

Båt og alkohol

Sjøtjenesten i Rogaland politidistrikt håper myndighetene skjerper promillegrensen til sjøs.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / Asbjørn Odd Berge/NRK

Åge Vatnedal

Åge Vatnedal i sjøtjenesten i Rogaland, tror båtførere spekulerer i promillegrensen.

Foto: Privat

Sju båtførere er anmeldt for promillekjøring til sjøs i Rogaland så langt i juli. Men langt flere båtførere er synlig beruset uten at politiet kan anmelde dem for promillekjøring.

I dag er promillegrensen på sjøen 0,8 for båter under 15 meter. For større båter og på land er promillegrensen 0,2. Det er løsningen også for fritidsbåtene, mener lederen for sjøtjenesten i Rogaland politidistrikt.

– Dersom du har en grense på 0,8, så vet folk at det går an å drikke noe uten å komme opp til promillegrensen. Hadde du redusert til 0,2, så hadde ingen spekulert i det, sier Åge Vatnedal i sjøtjenesten til NRK.

– Da tror jeg mange uhell ville ha vært unngått, og antallet promilletatte ville gått drastisk ned, sier han.

Mange synlig beruset

I juli har politiet i Rogaland kontrollert 70 båter og fartøyer med det de selv omtaler som den best utstyrte politibåten i landet. Ti prosent av disse endte med anmeldelse for promillekjøring.

Det som bekymrer politiet er at mange som blir tatt, er synlig beruset, men likevel under promillegrensen til sjøs. Og det er blant annet derfor Vatnedal mener grensen bør settes ned til 0,2 fra 0,8.

– Det som forundrer meg enda mer, er at flere av de som vi kontrollerer, har tett opp mot grensen på småbåt på 0,8. Og flere av disse fremstår som berusa, selv om de er under grensen.

Politibåt, fritidsbåt

Lederen for sjøtjenesten i Rogaland politidistrik ser ingen grunn for at båtførere skal trenge å nyte alkohol på sjøen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Varierende sjøholdninger

De som fremstår som beruset, blir vist i land av politiet og nektet å føre båten videre.

– På sent kvelds- og nattestid er det nesten uten unntak at man ikke er påvirket av alkohol i større eller mindre grad, sier en bekymret leder i sjøtjenesten i Rogaland.

På dagtid har derimot de stygge båtulykkene på Østlandet i sommer vist igjen på båttrafikken i Rogaland. Roligere ferdsel og bruk av flytevest er resultatet.

Innelåst flyteutstyr

Bildet er derimot ikke like lyst for de som ferdes på sjøen på kveldstid. Politiet opplever da ofte at flytevesten er innelåst, selv om regelverket sier at flyteutstyr skal være lett tilgjengelig.

Når politiet ber båtførerne vise frem flyteutstyret, må de ofte lete det frem, og i enkelte tilfeller også låse det frem.

– Ved et uhell, så får vi håpe at det ikke er han med nøkkelen som er den første som går i sjøen, sier Vatnedal humoristisk, men med en alvorlig undertone.

– Så lenge båten er på sjøen og i bevegelse, så ser jeg ingen grunn for at noen trenger å drikke eller å bruke andre rusmidler. Så gjenstår det å se om myndighetene tenker på samme måte, avslutter han.