Hopp til innhold

– Vi må tilbake til finanskrisen for å finne lignende tall

Antall boliger til salgs i Stavanger-regionen er fordoblet på få måneder. Markedet er nervøst, og stadig flere selgere opplever å måtte sette ned prisen på boligen.

Rune Bertelsen

Leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening, Rune Bertelsen, forteller at det er flere boliger på markedet enn på lenge. Samtidig faller også boligprisen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Vi ser at det er lite folk på visning. Det gjør at selgeren blir usikker på når han får solgt boligen, eller om han får solgt i det hele tatt.

Leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening, Rune Bertelsen

– Åsaken til at vi sier at boligmarkedet er nervøst, er fordi selgerne er usikre på om de får den prisen som de har fått skissert av megleren, sier leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening, Rune Bertelsen.

Han opplever nå et boligmarked man må mange år tilbake for å finne maken til.

Dobbelt så mange boliger til salgs

Vanligvis er det rundt 300 boliger til salgs i Stavanger, men nå er det over 600. Ikke siden finanskrisen for seks år siden, har det vært så mange som ønsker å selge boligen sin i oljebyen.

– Vi ser at det er lite folk på visning. Det gjør selgeren usikker på når han får solgt boligen, eller om han får solgt i det hele tatt, sier Bertelsen.

Omsetningstiden har gått ytterligere opp i høst. Og stadig flere velger å sette ned prisen på boligen når ukene går uten salg.

– Får ikke selgeren solgt i løpet av de første ukene, anbefaler vi kundene våre å prøve en ny pris, sier Bertelsen.

På den måten kan selgeren se om han kommer i kontakt med et nytt marked, og flere potensielle kjøpere.

Les kronikken: Politikerskapte boligpriser

– Det er også veldig mange som har forventninger om heftige budrunder. Slike budrunder dukker ikke opp like ofte nå, så selgeren kan ikke ha for høye forhåpninger, sier han.

Færre låner penger

Thor Christian Haugland

Kommunikasjonssjef i Sparebank 1 SR-Bank, Thor Christian Haugland.

Foto: Erik Waage / NRK

De som kommer til oss for å låne penger har mye bedre tid i dag, enn de hadde for bare ett år siden

Kommunikasjonssjef i Sparebank 1 SR-Bank, Thor Christian Haugland

I Sparebank 1 SR-Bank har antall nye lån gått ned med 12,5 prosent i år sammenliknet med i fjor.

I Stavanger er nedgangen åtte prosent. Men antall lån til førstegangsetablerere har økt.

Kommunikasjonssjef Thor Christian Haugland, tror at nedgangen i antall lån skyldes at de etablerte bruker mindre penger på oppussing og oppgradering av boligen.

– Derfor er det litt vanskelig å se om det er en reell tilbakegang i etterspørselsen. Men hvis vi går inn og ser på førstehjemslån, så ser vi faktisk en liten oppgang, sier Haugland.

Kundene har bedre tid

Haugland ser at det registreres lån hos banken, men at kundene ikke har like mye hastverk med å få ut pengene som tidligere.

– De som kommer til oss for å låne penger har mye bedre tid i dag, enn de hadde for bare ett år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Boliger Stavanger

Tallet på boliger til salgs i Stavanger har fordoblet seg. Men det nervøse boligmarkedet har også andre ringvirkninger. – Vi ser også at utbyggere er skeptiske til å legge ut nye boligprosjekter for salg. Stopper den biten opp, så kan vi få den samme runddansen som vi har hatt tidligere, sier Bertelsen.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Lønningene våre klarer ikke mer

Boligprisene i Stavanger har nådd toppen, mener Bertelsen. Men han er usikker på om signalene nå i høst innebærer at prisene vil gå ned.

– Nå tror jeg boligprisene i Stavanger har nådd et nivå der lønningene våre ikke klarer høyere priser, sier han og fortsetter:

– Det vi ser nå er at prisene i Stavanger jevner seg ut. Da drar gjerne andre store byer litt ifra, og vi vil se at det vil bli billigere å bo i Stavanger sammenlignet med andre store tettsteder.

Det nervøse boligmarkedet har også spredt seg til boligutviklere og nye boliger.

– Vi ser også at utbyggere er skeptiske til å legge ut nye boligprosjekter for salg. Stopper den biten opp, så kan vi få den samme runddansen som vi har hatt tidligere, sier Bertelsen.