Hopp til innhold

Flere vil bli som Barbie

Beslag av Barbiedop øker kraftig i de største byene, og legene advarer.

US-DOLLS-BARBIE-BLAINE

Barbie er idealet for den økende gruppen som bruker det ulovlige legemiddelet Melanotan.

Foto: AFP

Melanotan, det såkalte barbiedopet, lokker flere og flere nordmenn med å bli brune, blide og slanke kun ved et sprøytestikk.

Til nå i 2011 har beslagene til Tollvesenet i Stavanger økt kraftig, både når det gjelder narkotiske tabletter, dop og ulovlige legemidler som Barbiedopet.

– Det er et syntetisk hormon som sprøytes inn i kroppen, som skal gjøre en blid, glad og brun. Vi ser at det er veldig aktuelt for tiden, sier kontorsjef for grensekontrollen i Stavanger, Valborg Bishop.

Tollbeslag

Bishop jobber på Stavanger Lufthavn Sola, og beslaglegger Barbiedop nesten daglig.

– Det står ikke på doping- eller narkotikalista, men det er et legemiddel som er ulovlig hvis du ikke har den rette dokumentasjonen, sier hun.

– Har prøvd det to ganger

Løftene barbiedopet gir, om å bli brun blid og slank, frister nordmenn og bruken er økende. På gata i Sola treffer NRK ei som ikke vil si navnet sitt, men sier hun har brukt det ulovlige legemiddelet.

– Noen sier det er ganske bra, mens noen sier det er farlig, sier hun.

– Jeg har prøvd to forskjellige ganger. Den første gangen fikk jeg for høy dose og ble kvalm, svimmel og fikk føflekker. Den andre gangen fikk jeg en mye mindre dose. Da fikk jeg ingen symptomer, og følte meg mye bedre, legger hun til.

Advarer mot Barbiedopet

Tollvesenet oppgir at beslag av narkotiske tabletter, dopingmidler og ulovlige legemidler har økt kraftig i det siste, men barbiedopet er også Statens Legemiddelverk spesielt bekymret for.

– Det har vært alvorlige komplikasjoner knyttet til bruk av dette i Norge. Det har vært alvorlige infeksjoner, og den siste bivirkningen vi fikk melding om var en som hadde fått en hjerneblødning. Dette fordi stoffet også bidrar til at blodtrykket stiger, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens Legemiddelverk.

Madsen forteller at ingen vet hvor Barbiedopet kommer fra. Det er ikke et godkjent legemiddel i noe land.

– Nettop det gjør det utrygt fordi vi da ikke vet hvem som lager det. Det kan være mennesker som vil tjene mye penger, og lager ting som er farlige, sier Madsen.

Økende bruk

Madsen sier det er umulig å komme med tall, men tror bruken har blitt ganske vanlig blant unge.

– Vi vet jo at tollmyndighetene beslaglegger stadig mer av dette her, så vi tror det er ganske mange mennesker i Norge som bruker dette. Noe tall er det umulig å komme med, men det er nok blitt ganske vanlig, sier Madsen.

Han forteller at det beslaglegges veldig mye i Oslo, på Sørlandet, i Stavanger og i Bergen.

– De kjøper sprøyter

Brukere tar de ulovlige legemidlene inn i landet via kurérsendinger, som vanlig post eller i egen bagasje, opplyser Tollvesenet, som syns økningen i beslag er bekymringsfull.

Når det gjelder Barbiedop, trenger en sprøyter for å sette stoffet ved injeksjon. Det merker farmasøyt Sairah Zafar på Ditt apotek i Sola.

– Vi merker at de kjøper sprøyter uten å vite hvilken størrelse de skal ha. Når vi spør hva de skal brukes til så blir de ofte litt flaue, eller så kan vi se at hudfargen er ganske misfarget. De er ofte flekkete og oransje eller så er noen ganske grå i ansiktet, sier Zafar.