Hopp til innhold

Flere unge får plager som Henrik (24)

En idrettsskade som aldri helt blei bra gjør at Henrik Underhaug må gå til fysioterapeut. Det er han ikke aleine om.

Henrik Underhaug

24 år gamle Henrik Underhaug har aldri kommet skikkelig i gang med trening etter en skade. Han er en av mange unge som får behandling hos fysioterapeut.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Frode Skretting

Frode Skretting.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– De blir yngre og yngre, men tyngre problemstillinger, sier fysioterapeut Frode Skretting.

Han har vært i yrket i 17 år, og bekymrer seg over det han kaller «sittekulturen» og at alderen på pasientene hans stadig tikker nedover.

– I 2005 satt en 14 år gammel gutt mellom 70 og 80 timer i uka. I den fasen i livet skal en vokse og bli sterk. Gode vaner med aktivitet og kosthold tar en med seg til voksenlivet. Hvis unge viderefører denne sittekulturen, ser vi konsekvensene om noen år, sier han.

Kom aldri i gang med trening

På Skrettings benk på Nærbø fysikalske institutt i Hå ligger 24 år gamle Henrik Underhaug. Idrettsskaden han pådro seg for noen år siden blei aldri riktig bra.

– Det gikk et år før jeg begynte med idrett igjen. Så fant jeg ut at det ikke gikk, forklarer han.

Etterpå har han aldri kommet skikkelig i gang med trening igjen.

– Det har stoppa opp. Jeg har bare trent litt i ny og ne. Nå har det låst seg i ryggen, og nedover i beina, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Henrik Underhaug

Svært mange nordmenn ender på en benk tilsvarende den Henrik Underhaug ligger på. Det er anslått at muskel- og skjelettplager koster Norge 70 milliarder hvert år.

Foto: Hanne Høyland / NRK

24-åringen er midt i aldersgruppa Skretting ser at stadig flere har plager med muskel og skjelett. Skretting er heller ikke den eneste fysioterapeuten som har merka seg det samme.

Unge med hodepine

– Hodepine har vi sett mye av hos unge i det siste. Også problemer med nakke og skuldre, sier Christoffer Anonsen, kiropraktor ved Klinikk optimal i Sola.

I Norge er diagnosegruppa muskel- og skjelettsykdommer de vanligste årsakene til sykefravær og uførhet. På et gitt tidspunkt har 15-20 prosent av alle voksne ryggplager, og det antas at 60-80 prosent kommer til å være plaga av ryggsmerter i løpet av livet.

Allerede i dag er det anslått at muskel- og skjelettskader, -sykdommer og -plager aleine koster 70 årlige milliarder i behandling og trygdeutgifter i Norge.

– Finn noe lystbetont

– Kanskje jeg tjener enda mer penger som fysioterapeut, da. Nei, dette må vi ta på alvor, sier Frode Skretting.

Han mener folk må komme seg opp av godstolen og bevege seg. Og det behøver ikke være hardt.

– Vær i bevegelse. Tenk allsidig, og prøv å finne noe som er lystbetont. Det er et veldig fokus på trening, men det trenger ikke være de harde øktene. Gå tur, svøm, gjør ting som du synes gir deg energi, sier han.