Hopp til innhold

Flere dropper arbeidsstopp i fellesferien

Mens mange bedrifter tidligere holdt stengt i fellesferiens tre uker i juli, velger nå mange å holde hjulene i gang på sommeren.

Svein Egil Haugstad ved nye Bryne vgs

Svein Egil Haugstad har travle dager med å legge teglstein på gårdsplassen til den nye videregående skolen på Bryne.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Vi jobber i fellesferien for å ta igjen den tapte tiden. Vi kom veldig seint i gang med dette prosjektet fordi det ikke har vært klart for oss før nå, sier Svein Egil Haugstad i Bjørns hage og anlegg.

Han legger stein på den nye videregående skolen på Bryne som etter planen skal stå ferdig i høst. Selv om det er midt i fellesferien, er det full aktivitet på arbeidsplassen.

Svein Egil Haugstad

– Det kommer til å bli en veldig fin uteplass for elevene på nye Bryne videregående skole, mener Svein Egil Haugstad i Bjørns hage og anlegg.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Vi må bli ferdig i tide. Fellesferie hadde betydd full stopp i arbeidet, og hele prosjektet hadde tatt lengre tid. Det kunne blitt et stort problem, sier Haugstad.

Firmaet velger derfor å ha arbeidere i sving i fellesferien, selv om det i byggebransjen har vært lang tradisjon for å legge ned arbeidet i de tre ukene i juli.

Større tidspress i bransjen

Presset etter å ferdigstille byggeprosjekter fører til at flere bedrifter her i landet velger å holde åpent i fellesferien. Blant annet på Jærbetong på Nærbø, der arbeidet er i full gang.

– For fem år siden hadde vi stengt i fellesferien. Da stengte vi jo tre uker, og alle tok ferie på samme tid, forteller Cato Kvia som har ansvar for peleproduksjonen i bedriften.

Cato Kvia

Cato Kvia har ansvar for peleproduksjonen i Jærbetong.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Han opplever at mange av bedriftene de samarbeider med, har valgt å droppe den kollektive pausen midt på sommeren.

Fleksibilitet for arbeiderne

Fellesforbundet i Rogaland bekrefter at det er endring i ferievanene i byggebransjen.

– Ferien er i større grad spredt utover hele sommeren, fra midten av juni til uti august, og arbeiderne tar ferie i løpet av skoleferien, forteller Morten Larsen i Fellesforbundet i Rogaland.

Han tror behovet for å effektivisere er en av grunnene til at bedrifter velger å holde hjulene i gang.

– Oppdraget som skal gjøres må blir gjort innen en kortere tidsperiode. Byggetiden er sentral her, men det er også et viktig aspekt at arbeiderne får en større fleksibilitet her, sier han.

Han presiserer at det fortsatt er mange av de store byggfirmaene som lukker dørene helt i fellesferiens tre uker.

Jærbetong as

Stor aktivitet inne i produksjonshallen hos Jærbetong på Nærbø.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Velger ferie med minusgrader

Det at flere bedrifter i anleggsbransjen velger å opprettholde produksjonen i fellesferien, får ringvirkninger for samarbeidsbedrifter.

– Mange bedrifter som er avhengige av oss skal arbeide i fellesferien. Da må vi være på plass for å kunne levere produktene som de skal ha, sier Kvia i Jærbetong.

Haugstad i Bjørns hage og anlegg setter pris på at ferien er fleksibel.

– De som ønsker å arbeide, får gjøre det. De som ønsker fri, får ferie. Jeg syns det er helt genialt, sier han.

– Jeg syns dagens ordning er bedre enn den vi hadde før. Nå er det mulig å være fleksibel, og legge opp ferien etter barnas skoleferie og lignende. Arbeiderne hos oss er fornøyd med valgmulighetene, sier Kvia.

Og enkelte ønsker ferie med snø og slaps, i stedet for sommersol:

– Jeg har aldri hatt sommerferie, men tar friuker om vinteren når det er snøstorn og sånn. Da slipper jeg å jobbe ute i kulda, sier Haugstad og ler.