– Her var det jo mye spennende, sier Thomas Birkeland, som nettopp har mottatt en kasse med matvarer på døra. Nå ligger ukens middagsingredienser utover kjøkkenbenken.
Paideig, fiskekaker, grønnsaker og ferskt kjøtt er noe av det som skal danne familiens meny den kommende uken. I et skreddersydd oppskriftshefte er de fem kommende middagene ferdig planlagt.
- LES OGSÅ: Spis opp maten - spar tusenlapper
Sammen med samboeren Inger Johanne Strømland og barna Levi på 2,5 år og Kaisa på syv måneder har han fått middagspakken levert rett hjem flere ganger.
Til vanlig er det Bring som leverer varene, men denne mandagen er det middagsleverandøren ToppMat sin egen kokk som står klar på trappen. Adam Schive Bjerck er landslagskokk, kjøkkensjef på restauranten Fish & Cow i Stavanger og mannen bak ToppMat sine oppskrifter.
– De typiske kundene våre er nok familier på fire, med mor, far og to barn, men vi har også mange par uten barn som får maten på døren, sier kokken.
Han tror en hektisk hverdag er årsaken til at stadig flere velger å kjøpe seg mer fritid, og innrømmer at også han får matvarene levert på døren.
– Ja, jeg gjør det. Etter en lang arbeidsdag frister det lite å gå på butikken, sier han.
Mer tid på menyen
For den lille familien på Stokka har ferdig planlagte middager vært et kjærkomment tilskudd i hverdagen. Mens han studerer, er hun fødselspermittert fra lærerjobben. Med to små barn blir hverdagsstress byttet ut med mer hygge.
– Nå får vi tid til å lage mat sammen litt oftere, sier Strømland.
Med veslejenta Kaisa på den ene armen freser hun kjøttdeig til dagens pai med den andre.
– Dessuten liker begge å lage mat, men det blir ofte til at man lager det samme gang etter gang. Nå får vi prøvd noe nytt hele tiden, sier hun.
Samboeren nikker samtykkende.
– Det er mye rart her jeg ellers ikke ville ha funnet på å kjøpe, sier han, og henviser til en stor, grønn romanescokål som ligger på kjøkkenbenken.
– Med litt andre grønnsaker enn vanlig kan det føles som å spise gourmetmat midt i uka, legger han til.
– Frosne grønnsak
Åse Vagli er sosiolog ved Universitetet i Stavanger og tror at dagens familier krever mer, også i matveien.
– Folk er opptatt av mat på en annen måte. Kjøttkaker i brun saus med frosne grønnsaker er ikke lenger bra nok for moderne mennesker. De vil tilby barna sine god og spennende mat i hverdagen.
Hun mener at slike middagsleveranser tegner bilde av et klasseskille.
– Det er nok de som tjener best som kan benytte seg av det, og for dem er det jo nyttig. Men mange vil ikke ha råd til slike tjenester, og det er stor forskjell på hvor mye penger folk bruker på mat, sier hun.
- LES OGSÅ: Vegetarmat godt for hjertet
- LES OGSÅ: Dette er mattrendane for 2014
Sultent marked
I land som Sverige og Storbritannia har det i flere år vært vanlig å få råvarer levert på døra, og nå vokser konseptet seg større også her hjemme. ToppMat er bare ett av mange firmaer som tilbyr middagsleveranser på døren.
Pakkene fra de ulike leverandørene er tilpasset ulike behov. Alt fra vegetarmat og allergivennlige pakker, til kjøttrike pakker med eksklusive råvarer kan leveres. Alt kunden trenger å gjøre er å bestille matvarene på internett.
Til tross for at ToppMat i dag er det ferskeste tilskuddet på stammen har de allerede hatt en god vekst siden oppstarten i oktober. For 1100 kr får en familie på fire middager for fem dager. Ifølge Schive Bjerck gir de fleste kundene tilbakemelding på at de sparer penger på å få maten kjørt hjem. Det unge paret kjenner seg igjen i dette.
– Vi har faktisk sett at matbudsjettet har blitt noe mindre. Nå unngår vi impulskjøpene på butikken, og kaster ikke så mye mat, sier Strømland.