Hopp til innhold

Får middagen servert på døren

Paret fra Stavanger vil bruke fritiden sin andre plasser enn på butikken. De betaler for at firmaer handler for dem.

Det blir stadig vanligere å få matvarene levert på døren. Etterspørselen er stor, og leverandørene har mer enn nok å gjøre.

Se video: De får middagsmaten levert på døren

– Her var det jo mye spennende, sier Thomas Birkeland, som nettopp har mottatt en kasse med matvarer på døra. Nå ligger ukens middagsingredienser utover kjøkkenbenken.

Paideig, fiskekaker, grønnsaker og ferskt kjøtt er noe av det som skal danne familiens meny den kommende uken. I et skreddersydd oppskriftshefte er de fem kommende middagene ferdig planlagt.

Pakker ut mat

Thomas Birkeland og kokk Adam Schive Bjerck pakker ut ukens råvarer.

Foto: Anders Fehn/NRK

Sammen med samboeren Inger Johanne Strømland og barna Levi på 2,5 år og Kaisa på syv måneder har han fått middagspakken levert rett hjem flere ganger.

Til vanlig er det Bring som leverer varene, men denne mandagen er det middagsleverandøren ToppMat sin egen kokk som står klar på trappen. Adam Schive Bjerck er landslagskokk, kjøkkensjef på restauranten Fish & Cow i Stavanger og mannen bak ToppMat sine oppskrifter.

– De typiske kundene våre er nok familier på fire, med mor, far og to barn, men vi har også mange par uten barn som får maten på døren, sier kokken.

Han tror en hektisk hverdag er årsaken til at stadig flere velger å kjøpe seg mer fritid, og innrømmer at også han får matvarene levert på døren.

– Ja, jeg gjør det. Etter en lang arbeidsdag frister det lite å gå på butikken, sier han.

Mer tid på menyen

For den lille familien på Stokka har ferdig planlagte middager vært et kjærkomment tilskudd i hverdagen. Mens han studerer, er hun fødselspermittert fra lærerjobben. Med to små barn blir hverdagsstress byttet ut med mer hygge.

– Nå får vi tid til å lage mat sammen litt oftere, sier Strømland.

mat

Kjøttpølser og torskefilet er blant ukens hovedingredienser.

Foto: Anders Fehn/NRK

Med veslejenta Kaisa på den ene armen freser hun kjøttdeig til dagens pai med den andre.

– Dessuten liker begge å lage mat, men det blir ofte til at man lager det samme gang etter gang. Nå får vi prøvd noe nytt hele tiden, sier hun.

Samboeren nikker samtykkende.

– Det er mye rart her jeg ellers ikke ville ha funnet på å kjøpe, sier han, og henviser til en stor, grønn romanescokål som ligger på kjøkkenbenken.

– Med litt andre grønnsaker enn vanlig kan det føles som å spise gourmetmat midt i uka, legger han til.

– Frosne grønnsak

Åse Vagli er sosiolog ved Universitetet i Stavanger og tror at dagens familier krever mer, også i matveien.

Åse Vagli

Sosiolog Åse Vagli mener nordmenn ønsker å gi barna sine kvalitetsmat.

Foto: Anders Fehn/NRK

– Folk er opptatt av mat på en annen måte. Kjøttkaker i brun saus med frosne grønnsaker er ikke lenger bra nok for moderne mennesker. De vil tilby barna sine god og spennende mat i hverdagen.

Hun mener at slike middagsleveranser tegner bilde av et klasseskille.

– Det er nok de som tjener best som kan benytte seg av det, og for dem er det jo nyttig. Men mange vil ikke ha råd til slike tjenester, og det er stor forskjell på hvor mye penger folk bruker på mat, sier hun.

Sultent marked

I land som Sverige og Storbritannia har det i flere år vært vanlig å få råvarer levert på døra, og nå vokser konseptet seg større også her hjemme. ToppMat er bare ett av mange firmaer som tilbyr middagsleveranser på døren.

Pakkene fra de ulike leverandørene er tilpasset ulike behov. Alt fra vegetarmat og allergivennlige pakker, til kjøttrike pakker med eksklusive råvarer kan leveres. Alt kunden trenger å gjøre er å bestille matvarene på internett.

Til tross for at ToppMat i dag er det ferskeste tilskuddet på stammen har de allerede hatt en god vekst siden oppstarten i oktober. For 1100 kr får en familie på fire middager for fem dager. Ifølge Schive Bjerck gir de fleste kundene tilbakemelding på at de sparer penger på å få maten kjørt hjem. Det unge paret kjenner seg igjen i dette.

– Vi har faktisk sett at matbudsjettet har blitt noe mindre. Nå unngår vi impulskjøpene på butikken, og kaster ikke så mye mat, sier Strømland.

Oppskriftshefte

Et oppskriftshefte med ukens meny følger med.

Foto: Anders Fehn/NRK