Hopp til innhold

Kun Nidarosdomen får statlig oppussing

Domkirkene i Stavanger og Bergen forfaller, og må renoveres for 550 millioner til sammen. Den regningen må kommunene ta selv, sier kulturministeren.

Stavanger domkirke

Stavanger by og domkirken fyller 900 år i 2025. I den anledning skal middelalderkatedralen restaureres, og mellom 200 og 300 millioner kroner må skaffes for å få den i topp stand.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Vi pirker ut fuger for å se om det er fukt eller alderdomstegn inne i muren som ikke viser på utsiden.

Rustet vindu i Stavanger domkirke

Vinduskarmene på Stavanger domkirke ruster.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK
Bergen domkirke

Kulturbyråden mener tilstanden til Bergen domkirke er graverende.

Foto: Wikimedia commons

Restaureringsarkitekt Per Schjelderup har tatt Stavangers politiske ledelse med opp i stillaset på domkirkens vestvegg. Her er rehabiliteringen av den snart tusen år gamle middelalderkatedralen i gang.

– Det er jo yttertaket og murene som må reddes først, sier han.

Jernstenger ruster og ødelegger klebersteinen. Takpanner trenger utskiftning, for å nevne noe.

«Store kirker av nasjonal verdi»

Stavanger by og domkirken fyller 900 år i 2025. I den anledning skal middelalderkatedralen restaureres, og mellom 200 og 300 millioner kroner må skaffes for å få den i topp stand.

Også i Bergen trenger domkirken fra 1150 omfattende restaurering. Riksantikvaren har betegnet disse som «store kirker av nasjonal verdi».

Mye verdifull kirkekunst behøver restaurering, og derfor vil kommunene ha med staten på et spleiselag, men kulturministeren vil ikke love noen støtte.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) sendte sammen med kulturbyråden i Bergen Helge Stormoen (Frp) denne uken brev til partikollega og kulturminister Thorhild Widvey.

– Vi ber først og fremst om et møte. Stavanger kommune skal nok ta det vanlige vedlikeholdet av domkirken, men den store rehabiliteringen må staten være med på. Dette er et nasjonalt bygg, sier Sagen Helgø.

Oppussinga av Stavanger Domkirke er i full gang, og målet til kommunen er at staten tar halve regningen på 300 millioner kroner. Kommunen sitt ansvar, svarer kulturministeren som ikke vil love statlig støtte.

ARKIVVIDEO (28.06.14): Oppussinga av Stavanger Domkirke er i full gang, og målet til kommunen er at staten tar halve regningen på 300 millioner kroner. Kommunen sitt ansvar, svarer kulturministeren som ikke vil love statlig støtte.

– Graverende tilstand

Oppretting av gamle synder fra tidligere restaureringer er det konservator Anne Meeks fra Stavanger museum nå holder på med i Domkirken.

– Steinene er jo forvitret, og fugene er jo heller ikke for gode, sier hun.

Dersom vi skal tro kulturbyråd Helge Stormoen er det slett ikke bedre i Bergen.

– Tilstanden til domkirken i Bergen er såpass graverende at vi er nødt til å ta tak i oppgradering av det bygget. Vi må tenke på folk som beveger seg i området i nærheten av kirken. Det er ting som kan falle ned fra taket. Så vi er på det nivået der, sier Stormoen.

– Regjeringen har sagt i sin politiske plattform at de skal være med på viktige nasjonale kirkebygg, så nå må de bare følge opp, sier Stavanger-ordføreren.

Ber om halvparten

Murpuss

Murpuss skaller av på veggen inne i Stavanger Domkirke. Årsaken er at det tidligere er brukt sement i stedet for kalkmørtel ved reparasjoner, og det har ført til fuktskader.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Rehabiliteringen i Stavanger er beregnet å koste 300 millioner kroner over en tiårsperiode. I Bergen kommer regningen på minst 250 millioner kroner.

Stormoen vil ikke si nøyaktig hvor mye han forventer å få fra staten. I Stavanger er kravet mer tydelig.

– Vi ber om halvparten i løpet av de neste ti årene, men det vi ikke greier er å ta dette store løftet alene. Da går det for mye utover de andre kirkene i byen, sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe (Krf).

– Det at staten også er med på å bidra til bevaringen er avgjørende for fremtiden til disse byggene. Vi forventer at man følger opp i forhold til erklæringen, sier Stormoen.

Stavanger-ordføreren følger opp.

– Jeg kan ikke se noe grunnlag for at de skal bidra med penger i Trondheim, men ikke i Stavanger og Bergen, sier Sagen Helgø.

– Men Nidarosdomen er jo nasjonalhelligdommen?

– Ja, men dette må også sies å være nasjonalhelligdom. Her kan vi ikke si at det ene er det, og det andre er det ikke, mener Sagen Helgø.

Widwey

Kulturminister Thorhild Widvey henviser Stavanger og Bergen til den ordinære statlige rentekompensasjonsordningen for istandsetting av kirkebygg.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Dette er kommunene sitt ansvar

Men kulturministeren synes man kan skille mellom Nidarosdomen og de andre store norske kirkene.

– Jo, det kan man, sier kulturminister Thorild Widvey.

– Jeg ser at det henvises her til Nidaros domkirke, men den står i en helt spesiell særstilling som katedral og nasjonalhelligdom, sier hun.

Kulturministeren har ingen bevilgninger på lur. Hun sier at Stavanger og Bergen kan søke om støtte fra den ordinære statlige rentekompensasjonsordningen for istandsetting av kirkebygg. Der er rammen i år på 500 millioner kroner.

– Det som er viktig å understreke er at dette er kommunene sitt ansvar, sier Widvey.

– Men hva mener dere med det som står i regjeringserklæringen om at staten vil bidra til et nasjonalt løft i sikringsarbeidet av fredede, vernede kirker?

– Vi skal bidra til det, men det må vi komme tilbake til. Vi klarer ikke å løse alle oppgavene som står i erklæringen før vi har vært der ett år, sier kulturministeren.

Vestfronten på Nidarosdomen

Nidarosdomen er klassifisert som nasjonalhelligdom og i en særstilling når det gjelder statsstøtte.

Foto: Øyvind Blomstereng