Hopp til innhold

Dette lå skjult på eiendommen til Espen

Han skulle bare drenere rundt huset sitt i Haugesund. Nå sitter Espen Bøe med en 3000 år gammel turistattraksjon i innkjørselen.

Helleristninger i Haugesund

Disse helleristningene dukket opp da huseier Espen Bøe rev inngangspartiet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Jeg hadde grua meg til å ta fatt på jobben med å drenere, sier huseier Espen Bøe.

Det var etter at kommunen i vinter skifta vannledninger, at han bestemte seg for å drenere hele huset. Han jobba seg rundt, side for side, før han til slutt tok fatt på den vanskeligste delen: Å rive hele inngangspartiet.

Og det var her de historiske helleristningene lå skjult. Det tok likevel tid før det blei oppdaga.

Hellristninger i Haugesund

Huseier Espen Bøe og arkeolog Mari Høgestøl.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Etter en stund fant jeg ut at jeg ville skylle berget rent, for å ikke dra inn sørpe i huset. Da så jeg det, i lyset fra en lyktestolpe, sier Bøe.

Har vært dekka til i årtusener

Og funnet er de største helleristningene fra bronsealderen i Haugesundsregionen. Bøe varslet nylig fylkeskommunen, og i dag kom arkeologer på besøk.

– Det er et fantastisk flott funn. Her ser vi typiske figurer fra bronsealderen, som flere båter og solkors, sier avdelingsleder ved Arkeologisk museum i Stavanger, Mari Høgestøl.

Hun mener det er ekstra spesielt, siden helleristningene har vært dekket til i store deler av fortiden.

– Derfor har de ikke vært utsatt for noe særlig vær, vind og slitasje i løpet av de 3000 årene som har gått siden det ble hugget, sier arkeologen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Helleristninger i Haugesund

Arkeologene tok i dag bilder av helleristningene, og kommer tilbake om få dager for å studere de nærmere.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Vet ikke hva som skjer med funnet

Funnet skaper også utfordringer for huseier Bøe. Arbeidet med ny innkjørsel og ny trapp til inngangsdøra er inntil videre satt på vent.

– Jeg syns jo det er spennende, og kunne tenkt meg at dette på en eller annen måte blir vist fram. Men det må jo være en måte som jeg kan leve godt med, sier Bøe.

Arkeologene skal nå gjøre grundigere undersøkelser på stedet, før de avgjør hva som skjer videre.

– Vi må komme til en ordning med grunneier, slik at det både blir bevart, og at familien får bruke innkjørselen på en eller annen måte. Vi skal nok klare å finne en løsning, sier Høgestøl.

– Noen vil kanskje syns det er lettere å bare gjemme det bort, slik at de slipper å bli plaga av myndighetspersoner som vil grave opp hagen. Derfor håper jeg vi blir enige, sier huseieren.