Hopp til innhold

Sherpasti har gitt færre «stilettskader» på Preikestolen

Trappetrinn bygd av sherpaer fra Nepal gir færre skadde turister og mindre slitasje på naturen. Turistforeningen vil bruke erfaringene fra Preikestolen ved flere norske attraksjoner.

Preikestolen 20.04.14

Trappetrinn bygd av sherpaer fra Nepal gir færre skadde turister og mindre slitasje på naturen. Turistforeningen vil bruke erfaringene fra Preikestolen ved flere norske attraksjoner.

Foto: Henrik Torjussen

– Vi i turistforeningen mener at det særlig er den sherpa-stien som virkelig har monnet. Nå har det blitt litt mindre terreng og litt mer stuegulv på veien til og fra Preikestolen.

Sigurd Rønningen i Stavanger turistforening

Sigurd Rønningen, som jobber med kommunikasjon i Stavanger turistforening, mener sherpa-stien gir færre skader for dem som går til Preikestolen.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Det sier Sigurd Rønningen, som jobber med kommunikasjon i Stavanger turistforening. Selv om han ikke vil anbefale noen å gå med stiletthæler til Preikestolen, skal det nå være litt lettere å gå, også med dårlig fottøy.

Les også: Speidere og turister i kø opp til Preikestolen

– Vi anbefaler jo folk å ha skikkelig fottøy, men med opp mot 250 000 besøkende i året, så vil det være en og annen stiletthæl og. Nå er det litt enklere å komme fram.

Sherpaer bygger sti til Preikestolen

Her bygger sherpaene fra Nepal sti til Preikestolen.

Vil bygge stier ved flere attraksjoner

– Det blir estetisk pent. Praktisk sett har en to fordeler. Det ene er at en gjør det enklere å gå der det er mye utrente folk. I tillegg tar en vare på terrenget. En unngår en del slitasje og erosjon som har vært problematisk, både i vårt område, men og ved attraksjoner som for eksempel Besseggen, sier Rønningen.

Les også: Brukte sko skal hjelpe turister til Preikestolen

Les også: Savnet kineser funnet ved Prekestolen

Med de gode resultatene fra Preikestolen i bakhodet, planlegger nå turistforeningen stier bygget av sherpaer også andre steder.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Turforslag til Preikestolen» i nytt vindu

Færre blir skadet

Til tross for fire helikopterturer i pinsen, og to denne uken, har sesongen vært rolig. Både for hovedredningssentralen og Norsk Folkehjelp.

Tallene tyder på at færre skader seg på vei til Preikestolen. I 2012 var Norsk Folkehjelp involvert i 17 aksjoner ved Rogalands fremste turistattraksjon. I fjor var tallet redusert til tolv aksjoner, mens det hittil i år har vært fem oppdrag i området ved Preikestolen.

Les også: – Stien til Kjerag treng eit skikkeleg løft

– Den gode stien som er laget gjør sitt. Så har vi sammen med Turistforeningen og stiftelsen Preikestolen skiltet mange nye steder, slik at vi unngår misforståelser og forsvinninger.

Espen Brekke i Norsk folkehjelp

Espen Brekke i Norsk Folkehjelp mener det er viktig å minne folk om at det er en fjelltur å gå til Preikestolen.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Det forteller Espen Brekke i Norsk Folkehjelp.

– Det kan bli tøffere enn ventet

– Jeg tror ikke det blir for tøft, men noen har allerede fortalt meg at det kan bli hardere enn jeg ventet.

Marcel Dickman er på ferja til Tau, og skal gå til Preikestolen. Han har blitt forberedt på at det kan være en hard tur av kameraten Fredrik Undheim. Begge er spent på hvordan de nye sherpa-stiene har blitt.

Stein til Preikestolen

Delere av den ulendte stien opp til Preikestolen er erstattet av trappetrinn.

– Det har jo vært ganske tøft, særlig å gå gjennom den ura. Så jeg er spent på hvordan det er nå. Jeg er og spent på hvor mye kø og folk der er, og hvor lett det eventuelt er å komme forbi, sier Undheim.

– En fjelltur, ikke en tur i parken

Sammen med godt vær og god merking, har altså stien bygd av sherpaer fra Nepal, fått tallene på skader ned.

Brekke mener at det likevel må informeres om at det er en fjelltur det er snakk om, ikke en tur i parken.

– Jeg tror at mange som skal til Preikestolen ser på Preikestolen som målet, og så ser de ikke veien til målet. Det er veldig mange som går til Preikestolen som ikke har et forhold til fjell, mener han.

Andrea Lorenz i Guidekompaniet

Cruiseturist-guide Andrea Lorenz forteller turistene hun skal ta med til topps at de skal ha gode sko og gode klær.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Det har nå en del cruiseskip tatt til seg. På ferja på vei til Preikestolen forteller cruiseturist-guide Andrea Lorenz at turistene hun skal ta med til topps både har gode sko og gode klær.

– Det er ikke meg som forbereder dem. Det er de på skipet. De får se film, slik at de vet hvordan stien er, og de skal ha skikkelige sko på. jehy har opplevd at de blir sendt tilbake for å hente andre sko.