Hopp til innhold

Etterlyser utenrikstjeneste for barnevernet etter India-saken

Stavanger kommune måtte forhandle med indiske myndigheter i barnevernssak. – Det er ikke noe en kan forvente at en kommune skal håndtere, mener barneombud Reidar Hjermann. Han og barnevernet i Stavanger mener det nå trengs en utenrikstjeneste for barnevernet.

Norway Nightmare - overskrift i indisk TV

Stavanger kommune og barnevernet i Stavanger taklet den såkate 'India-saken' nærmest på egenhånd. Barnevernsjefen og Barneombudet etterlyser nå en egen utenrikstjeneste.

Foto: Skjermdump frå NDTV

Statlig barnekidnapping og «Norwegian nightmare» har vært overskriftene i indiske medier. To indiske barn ble tatt bort fra mor og far i Stavanger, og plassert i beredskapshjem. Det har blitt storpolitikk. Den indiske ambassaden i Oslo, og en spesialutsending fra den indiske regjeringen har reist til det kommunale kontoret i Stavanger for å forhandle.

Gunnar Toresen, sjef Barnevernet i Stavanger

Gunnar Toresen er sjef for barnevernet i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Nå mener barnevernet i Stavanger at det trengs en slags utenrikstjeneste for barnevernet for å ta avgjørelser i slike saker.

– Kommunalt barnevern kan ikke vurdere norske handelsinteresser når vi sitter og vurderer situasjonen for barn, sier avdelingsleder i Stavangers barnevern Sigrun Madland til NRK Migrapolis.

Etterlyser statlig vedtatte retningslinjer

Ifølge barnevernsjef i Stavanger, Gunnar Thoresen, har avdelingen fått noe hjelp fra Utenriksdepartementet, men det kommunale barnevernet var ansvarlig, og måtte i praksis forhandle med et annet lands regjering.

Thoresen etterlyser nå en slags utenrikstjeneste, og en utenlandslov for barnevernet, for slike problemstillinger vil det komme mange av, mener han.

– Det er spørsmål som jeg mener norske sentrale myndigheter må lage retningslinjer for. Det kan ikke være opp til hver enkelt kommune. Hvis en skal ivareta ting som i dag ikke blir godt nok ivaretatt i regelverket må det være lovgiverne som lager regelverk på dette området, sier barnevernsjefen til NRK Migrapolis.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foreldra i India-saka

Foreldra i India-saka ble intervjuet av indisk TV i studio hos NRK Rogaland.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Regjeringen må ta internasjonalt ansvar

Barneombud Reidar Hjermann

Reidar Hjermann er barneombud i Norge.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Barneombud Reidar Hjermann støtter Thoresens krav, og mener situasjonen barnevernet i Stavanger havnet i var urimelig.

– Stavanger barnevern og kommunen måtte plutselig forholde seg til en svær supermakt som kom til dem med diplomatkorps og pressekorps. Det er ikke noe en kan forvente at en kommune skal håndtere, sier han.

Hjermann etterlyser at regjeringen tar internasjonale ansvar i slike saker.

– Departementet har pekt videre til Stavanger og overlatt saken til dem med den forklaringen at de ikke kan blande seg inn i en lokal barnevernssak. Det er helt riktig at de ikke kan det, men de kan informere internasjonale om norsk barnevernslov og om taushetsplikten. De kan fortelle hvorfor barnevernet ikke kan kommunisere offentlig om en konkret sak. Barne- og likestillingsdepartementet bør ta ansvar for alle barnevernssaker som ender i en internasjonal konflikt, sier han.

Venter flere lignende saker

Både Thoresen og Hjermann er enige om at dette sannsynligvis ikke er den siste saken av en slik internasjonal art.

– Det er saker som kommer fra Polen, Tyrkia og India, og ikke minst fra Russland der de har begynt å mene at norske myndigheter tar seg altfor store friheter i familier der det er russiske borgere. Dette er bare begynnelsen, sier Hjermann.

Svein Kjetil Lode Svendsen og Arunabhas Bhattachanya

Barnas onkel, Arunabhas Bhattachanya, skal ta over omsorgsretten for barna. Her med sin advokat Svein Kjetil Lode Svendsen.

Foto: NRK