Ulf Ludvigsen - I vinter har folk over hele Norge engasjert seg for å få etiopiske asylsøkere til å bli i Norge. I stavangerområdet har Ulf Ludvigsen (midten) og rundt 40 andre skrevet omgjøringsbegjæringer for å få utlendingsmyndighetene til å endre vedtaket for noen av de rundt 400 etioperne som kan bli tvangssendt ut av landet. - Foto: Mari Friestad / NRK

I vinter har folk over hele Norge engasjert seg for å få etiopiske asylsøkere til å bli i Norge. I stavangerområdet har Ulf Ludvigsen (midten) og rundt 40 andre skrevet omgjøringsbegjæringer for å få utlendingsmyndighetene til å endre vedtaket for noen av de rundt 400 etioperne som kan bli tvangssendt ut av landet.

Foto: Mari Friestad / NRK

Søksmålet fra 342 etiopiere blir avvist av staten

Regjeringsadvokaten setter ned foten for gruppesøksmålet fra 342 etiopiere som har saksøkt staten for å ha inngått en returavtale med hjemlandet deres.

Gjennom advokat Bent Endresen saksøkte etiopierne Justisdepartementet og krevde at returavtalen stoppes .

Regjeringsadvokat Kirsten Berger slår i tilsvaret fast at vilkårene for gruppesøksmål ikke er til stede, melder Stavanger Aftenblad.

«Kravene fra de 342 saksøkerne bygger åpenbart ikke på samme faktiske og rettslige grunnlag. Selv om sakene gjelder krav om asyl og vern mot utsendelse, innebærer disse spørsmålene at det må foretas individuelle vurderinger hos den enkelte part», skriver regjeringsadvokaten i svarbrevet til advokat Endresen.

Girum Zeleke - Girum Zeleke.

Girum Zeleke.

– Da blir de enkeltsaker

I slutten av januar undertegnet Norge en utleveringsavtale med Etiopia . For etiopiere som ikke returnerer frivillig, åpner avtalen for tvangsretur.

– Da har vi ikke noe annet valg enn å kjøre de 342 sakene som enkeltsaker i rettsapparatet. Det kan komme til å ta tid, sier Girum Zeleke, som fungerer som gruppens talsmann, til avisen.

Advokat Bent Endresen sier til NRK at det blir helt feil at regjeringsadvokaten å avvise saken fordi den ikke oppfyller kravene til gruppesøksmål.

– Dette er ikke et gruppesøksmål, så regjeringsadvokaten avviser på feil grunnlag, sier han.

Regjeringsadvokaten: – Ikke i fare

Saksøkerne har ulike asylgrunnlag og ulik tilknytning til Norge, og de kom hit på ulike tidspunkt, påpeker Berger.

Hun slår videre fast at den generelle sikkerhetssituasjonen i Etiopia ikke tilsier at samtlige saksøkere ved retur står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Saksøkar staten - Foto: Nyhetsspiller /

VIDEO: NRK møtte en av dem som har gått i dekning, og som var med på søksmålet mot staten. (Arkiv 2. april 2012)

– Alle risikerer forfølgelse

Det er Zeleke helt uenig i.

– Alle som tvangssendes til Etiopia, risikerer forfølgelse. Landet er et knallhardt diktatur som nådeløst både fengsler og torturerer alle som kritiserer eller har kritisert det sittende regimet, sier han.

(NTB)

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.