Hopp til innhold

Er redd sykehusene blir dårligere på sykmeldingsgrunn nummer én

Muskel- og skjelettlidelser er den dominerende årsaken til at folk blir uføretrygda i Norge, men private tjenester gjør at fagmiljøene står i fare for å forsvinne, mener leger.

Mehdi Behzadi

Muskel- og skjelett-radiolog Mehdi Behzadi har jobba ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) siden 90-tallet. Nå er han redd fagmiljøet rundt muskel- og skjelettlidelser ved de offentlige sykehusene blir svekka.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Altfor mange av funksjonene på radiologiske avdelinger ved de offentlige sykehusene, outsources, mener muskel- og skjelett-radiolog Mehdi Behzadi.

Siden 90-tallet har han jobba på MR-avdelinga ved Stavanger universitetssjukehus. Nå liker han ikke utviklinga: Han har vært vitne til at flere og flere oppgaver innen muskel- og skjelett-lidelser flyttes fra sykehuset – til private klinikker.

Pieter Oord

Pieter Oord.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Behzadi hevder dette går ut over opplæringa av unge leger og rekrutteringa til feltet.

Unge leger får ikke øvd nok

– Det er ikke interessant nok for dem. De får ikke et høyt nok antall spesialundersøkelser ved de offentlige sykehusene, og vil derfor heller gå videre på andre områder, mener han.

Muskel- og skjelettlidelser er den dominerende årsaken til at folk blir uføretrygda i Norge. Disse pasientene utgjør 42 prosent av alle langtidssykemeldte.

Også ortoped Pieter Oord mener privatiseringen truer fagets framtid.

– Private gjør en del undersøkelser som kan tas på sykehuset. Dette gjør at opplæringa på og rekrutteringa til sykehusene blir dårligere. Bredden i utdanninga blir for smal, mener Oord.

Mener kreftpasienter presser ut ryggpasienter

Private helseklinikker har, i motsetning til offentlige sykehus, ingen plikter når det kommer til utdanning av legestudenter. Det bør de kanskje ha, mener Oord.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MR-maskin

MR-maskin på Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK
Sverre Uhlving

Sverre Uhlving.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Sveinung Stensland, Høyre

Sveinung Stensland.

Foto: John Petter Hernes

– Det er helt greit at det er private aktører, men det må være tydelige retningslinjer for hvordan miljøet og kompetansen internt skal bygges, sier han.

Regjeringen har innført krav om at kreftpasienter skal bli utredet innen 20 virkedager. De to sykehuslegene mener dette er bra, men ser samtidig at kreftpasienter og andre med dødelige lidelser presser ut dem med smerter i muskler og ledd.

Løsningen kan være en MR-maskin forbeholdt pasienter med muskel- og skjelettsmerter, ifølge de to.

SUS: – Vi ønsker ikke utviklinga

– Det kan være aktuelt, men det må vi ha en totalvurdering av. Jeg kan ikke love det her og nå, sier fagdirektør ved Stavanger universitetssjukehus, Sverre Uhlving.

Han forstår de to legenes bekymring, og ønsker ikke at de private skal ta røntgenundersøkelser og ortopediske undersøkelser fra sykehuset.

– Vi ønsker å beholde det som er spesialisthelsetjeneste hos oss, men ser at det blir en utfordring når vi prioriterer andre grupper høyt, som for eksempel kreftpasienter, sier han.

Utviklingen har gått så langt, at bare et fåtall sykehus i landet kan tilby opplæring innen muskel- og skjelettrøntgen, bekrefter Uhlving. SUS er et av dem.

Høyre: – Ventetida må ned

Sveinung Stensland (H), som sitter helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er åpen for at også de private klinikkene skal ha ansvar for å utdanne leger.

Han mener imidlertid ikke at for mange oppgaver flyttes til det private.

– Vi er ivrige på én ting, og det er å få ned ventetidene i Norge. For en del fag innebærer det at vi bruker private supplement for å få ned køene. Når legene sier det de sier, må vi lytte til det. Samtidig, hadde de offentlige sykehusene hatt kapasitet til å ta unna pasientene, hadde vi ikke hatt behov for de private alternativene, sier Høyre-politikeren.